بیماری های کبدی و ریزش مو

تهیه شده زیر نظر : سمانه حمزلو حسین آبادی - فوق تخصص گوارش و کبد


5 دقیقه

11 نظر

بروزرسانی 1401/03/16

بیماری های کبدی و ریزش مو | سمانه حمزلو حسین آبادی

    بیماری های کبدی و ریزش مو

    بیماری‌های کبدی می توانند رشد مو را تحت تاثیر قرار دهد و باعث شروع ریزش مو شود. بنابراین عملکرد نامناسب کبد بر تمام سیستم‌های متابولیک از جمله هضم و جذب ویتامین‌های محلول در چربی تاثیر می‌گذارد. یکی از دلایل اصلی آن این است که هضم و جذب ویتامین‌ها برای رشد و چرخه مو بسیار مهم است. کبد صدها عملکرد متابولیک مختلف را انجام می‌دهد. ارگان اصلی سم زدایی بدن کبد است. دفع هر گونه سمی که وارد بدن می شود در درجه اول به عملکرد کبد به عنوان دفاع اولیه مربوط می‌شود. کبد ممکن است به علت‌های مختلفی در سم زدایی دچار اختلال شود از جمله در نتیجه کمبود آهن، مصرف بیش از حد الکل، استفاده از دارو یا درمان خاص، کم کاری تیروئید و نارسایی آدرنال باشد. برای درمان بیماری‌های کبد می‌توانید در سایت ایزو ویزیت از پزشکان متخصص کبد و گوارش به صورت ویزیت آنلاین متنی و مشاوره تلفنی نوبت دریافت کنید. 

    عملکرد کبد در ارتباط با ریزش مو

    تبدیل آمونیاک به اوره برای متابولیسم طبیعی بدن ضروری است. آمونیاک توسط هپاتوسیت‌ها (سلول‌های کبدی) از خون گرفته می‌شود و از طریق چرخه کربس-هنسیلت به اوره تبدیل می‌شود. آمونیاک محصول جانبی تجزیه اسیدهای آمینه است. اختلالات چرخه آمونیاک/اوره می‌تواند منجر به کمبود آهن شود. افرادی که سطوح بالایی از آمونیاک در خون دارند(هایپر آمونیاک) دارای موهای شکننده و زمختی هستند وضعیتی که به آن تریکورهکسیس نودازا گفته می‌شود.

    سم زدایی خون

    کبد مسئول فیلتر کردن باکتری‌ها، گلبول‌های قرمز قدیمی و سموم (مانند الکل) از خون است. کبد همچنین محل بیوسنتز هورمون‌هایی مانند استروژن است. استروژن با رشد و ریزش مو مرتبط است وقتی که سطح استروژن کافی باشد زنان معمولا موهای پرپشتی دارند اما هنگامی که میزان استروژن در دوره‌هایی مانند بعد بارداری یا در حین یائسگی کاهش میابد تعداد موهای بیشتری وارد فاز استراحت شده، به زودی می‌ریزند و نازک می‌شوند. اگر به دلیل عملکرد نامناسب کبد سم زدایی بدن با اختلال مواجه شود سموم در بدن تجمع پیدا می‌کنند این سموم بیشتر محلول در چربی هستند و در قسمت‌هایی چربی دار بدن تجمع میابند از آن‌جایی که مغز و غدد درون ریز اندام‌های چربی هستند مکان‌های رایجی برای ذخیره سموم محلول در چربی بوده و این احتمال وجود دارد که منجر به علائم اختلال عملکرد مغز و عدم تعادل هورمونی مانند ناباروری، درد سینه، اختلالات قاعدگی و یائسگی زودرس شود.

    قندخون و ریزش مو

    یکی از عملکردهای طبیعی کبد حفظ و تنظیم میزان قندخون است. تنظیم قند خون با ریزش مو مرتبط است و سطوح پایین قند خون می تواند منجر به نازک شدن و ریزش مو می‌شود. فولیکول‌های مو برای باقی ماندن در فاز آناژن (مرحله رشد) به مقدار کافی گلوکز نیاز دارند و دوره‌های کاهش قندخون می‌تواند چرخه طبیعی فولیکول‌ها را مختل کند اگرچه که اسیدهای چرب و اجسام کتونی می‌توانند توسط فولیکول‌های مو استفاده شوند اما جایگزین‌های ضعیفی برای گلوکز به عنوان انرژی هستند. 

    ترشح صفرا و نقش آن در ریزش مو

    صفرا یک مایع سبز مایل به زرد است که توسط کبد سنتز می‌شود و برای تجزیه چربی‌ها و جذب ویتامین‌های محلول در چربی بسیار مهم است هنگامی‌که به علت اختلالات کبدی سنتز صفرا با مشکل مواجه می‌شود باعث سوء جذب اسیدهای چرب ضروری و ویتامین‌های محلول در چربی می‌شود. اسیدهای چرب ضروری و ویتامین‌ها برای رشد مو لازم هستند کمبود ویتامین‌ها باعث ایجاد مشکلات زیر می‌شود: 

    • کمبود ویتامین A باعث هیپوپلازی (موها و پوست سر خشک) و یا هیپرپلازی (موها و پوست سر چرب) می‌شود.
    • کمبود ویتامین D در بدن منجر به ریزش موی سر می‌شود و وقتی ویتامین D کافی در بدن نباشد رشد موهای جدید متوقف می‌شود.
    • ویتامینE یک مطالعه در سال 2010 نشان داد که مصرف مکمل های ویتامین E باعث بهبود رشد مو در افراد مبتلا به ریزش مو می شود. تصور می‌شود که خواص آنتی اکسیدانی این ویتامین به کاهش استرس اکسیداتیو در پوست سر کمک می‌کند.
    • ویتامین K به تنظیم رسوب کلسیم در بدن کمک می‌کند.
      به همین دلیل همان‌طور که در کلسیفیکاسیون سر، ریزش مو دیده می‌شود به جلوگیری از کلسیفیکاسیون عروق خونی کمک می‌کند.

    مواد مغذی مهم برای حفظ عملکرد طبیعی کبد

    1. ویتامین های گروه B
      به بدن کمک میکند تا انرژی را از غذا دریافت کنند و در تولید کلسترول و هورمون نقش دارند.
    2. سلنیوم
      یک عنصر کمیاب و ضروری برای سلامت کبد است. سلنیوم سطح گلوتاتیون پراکسیداز که یک آنتی اکسیدان قوی مورد نیاز برای سم زدایی کبد است را تنظیم می کند. مصرف الکل می تواند عناصر کمیاب در بدن مانند آهن، روی، مس و منگنز را کاهش دهد.
    3. بتاکاروتن
      دوزهای پایین بتاکاروتن نقش آنتی اکسیدانی در کبد دارند و از آسیب و التهاب جلوگیری می کنند
    4. ویتامین C
      در مسیر سم زدیی کبد مهم است با محافظت از آنزیم های کبد، از آسیب اکسیداتیو جلوگیری می‌کند.
    5. ویتامین E
      در صورت کمبود ویتامین E و در معرض قرار گرفتن سم زیاد، مواد شیمیایی سمی به کبد آسیب می‌رساند.
    6. مس
      سطح پایین‌تر از حد نرمال مس به عنوان یک عامل بالقوه در بیماری‌ها که متابولیسم چربی شان مختل شده است می‌باشد.


    منابع:

    needahairmakeover.blog

    نویسنده مقاله

    سمانه حمزلو حسین آبادی فوق تخصص گوارش و کبد

    خدمات:

    مشاوره عمومی, مشکلات کودک و ...

    دکتر های مرتبط با این مطالب

    دکتر محمد سبحانی فوق تخصص گوارش و کبد

    گرگان

    4.7 (196 نظر)

    دریافت مشاوره

    دکتر محبوبه میرهاشمی فوق تخصص گوارش و کبد

    تهران

    4.5 (37 نظر)

    دریافت مشاوره

    دکتر راحله درفشی فوق تخصص گوارش و کبد

    گناباد

    5 (3 نظر)

    دریافت مشاوره
    نظرات
    نظر/سوال خود را وارد نمایید:
    آریا کاربر مهمان | 13 آبان 1403
    سلام
    بنده بیست سالمه موهام ضعیف شده خیلی از شقیقه ها شرو و ب جلوی سرم هم رسیده. بتازگی یک آزمایش دادم ک دکتر گفت بالا رفتن این آنزیم موجب زردی میشه . خیلی کم بالا بود ‌. خودمم فکر میکنم ارثیه ریزشم . چ آنزیم هایی باید چک بشه بدونن دلیل ریزشم رو ک مربوط ب کبدم هست یا خیر ؟ ممنون میشم بگید
    پشتیبان سیستم ایزو ویزیت پشتیبان سایت | 13 آبان 1403

    سلام آریای عزیز؛

    برای تشخیص صحیح و درمان سریعتر بهتره با متخصص پوست و مو ویزیت آنلاین بگیرین. تا راهنمایی دقیق و نسخه مناسبی دریافت کنین. 

    محدثه قنبری کاربر مهمان | 03 مهر 1403
    من هم تیرویئد دارم هم کبدم چرب موهام خیلی ریزش کرد میخام بدونم دکتر برم خوب میش
    پشتیبان شماره۵ پشتیبان سایت | 03 مهر 1403

    سلام محدثه عزیز.اختلالات تیروئید و کبد چرب هر دو میتونند باعث ریزش مو شوند.برای درمان هر دو اقدام کنید.برای درمان هر دو ویزیت آنلاین با متخصص غدد بگیرید. 

    مریم فشخامی کاربر مهمان | 05 مرداد 1403
    سلام وعرض ادب بنده ۶۴ ساله به مدت ۱۰ ساله انزیم کبدم بالاس قرص ارسوفاز میخورم موهام بسار خشک و شکننده شده خیلی انواع ماسک مو وشامپو های مخصوص خریداری کردم اما درمان نشد لطفا بفرمایید چیکار کنم-شمال هستم ممنون میشم راهنمایی کنید
    دکترنیره شریف دینی دکترای حرفه ای داروساز | 06 مرداد 1403
    سلام وقت بخیر
    جنس مو و تغییرات پوستی هیچ ربطی به کبد نداشته و بخاطر تغییرات هورمونی بدنتون این اتفاق افتاده.چون در سن شما سطح پروژسترون به شدت پایین اومده و استروژن هم در نوسانه.در کنار ماسک موهایی که استفاده میکنید یک قرص مولتی ویتامین بالای ۵۰ سال هم استفاده کنید.من قرص مولتی ویتامین A-z برای خانم های بالای پنجاه سال از برند یوروویتال رو پیشنهاد میدم.
    فرهاد عزیزززاده کاربر مهمان | 26 خرداد 1402
    سلام خانم دکتر روز بخیر
    من سی یک سالمه بعد چند ساله ریزش مو گرفتم هرموقع هم که ورزش می کنم ریزش موم بیشترمیشه ، ادرارم نارنجی رنگه. میخواستم راهنمایی کنید ، من لرستانم برام مقدور نیست بیام خدمتتون، لطفا راهنمایی کنید
    پشتیبان شماره۵ پشتیبان سایت | 27 خرداد 1402

    سلام فرهاد عزیز. ریزش مو دلایل مختلفی داره.بعد از ورزش حتما دوش بگیرید.ممکنه تغذیه تون مناسب نباشه بخصوص که ورزش می کنید.در سایت ایزوویزیت نیاز به حضور در مطب پزشک نیست. میتونید ویزیت آنلاین با پزشک بگیرید تا شرح حال بیشتری از شما بگیرند و توصیه های لازم و داروی مناسب را براتون تجویز کنند.میتونید ویزیت آنلاین با متخصص طب سنتی بگیرید.

    سمیرا کاربر مهمان | 07 اسفند 1401

    سلام من چندماهی بخاطر برص از قارچ گانه دورما ومصفای خون استفاده میکنم وگرمی زیادمیخورم چون طبعم سرده بلغمی هم بودم چاق ولی الان باخوردن اینهاوسیرسیاه کاملا لاغرشدم الان چندوقتیم هست ريزش موی شدید دارم آیا این ریزش موبرای برون ریزی

    زهرا
    زهرا کاربر عضو | 12 آذر 1401
    من خیلی ریزش مو دارم ولی مشکل کبدی هم ندارم
    علت دیگه ای هم میتونه داشته باشه؟؟؟
    اپراتور شماره 8 پشتیبان سایت | 12 آذر 1401

    سلام
    بله میتونه ناشی از اختلالات هورمونی و یا کمبود ریزمغذی ها هم باشه
    البته ژنتیک هم تاثیر داره
    میتونید  زیر نظر متخصص مو با ویزیت آنلاین یک آزمایش هورمونی انجام بدید

    چطور مشاوره آنلاین بگیریم؟
    انتخاب پزشک و متخصص پزشک و یا تخصص مورد نظر خود را انتخاب کنید.
    انتخاب نوع ویزیت بر اساس نوع ویزیت ارائه شده از سمت پزشک که شامل “ویزیت متنی” و “ویزیت تلفنی” انتخاب کنید.
    پاسخ به سوالات به سوال های ارسال شده در صفحه چت پاسخ دهید.
    پرداخت مشاوره ویزیت خود را از بین روش های پرداخت “آنلاین” یا “کارت به کارت” یا “ارزی” پرداخت کنید.
    پاسخ پزشک به شما بر اساس نوع ویزیت انتخاب شده، پزشک به شما پاسخ می دهد یا با شما تماس می گیرد.