قرص لوونورژسترول ۰/۷۵
راههای مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد. یکی از روشهایی که تقریبا به مدت ۳۰ سال قدمت دارد، قرص ضد بارداری خوراکی لوونورژسترول است. احتمالا تا حالا اسم قرص لوونورژسترول یا قرص اورژانسی بارداری را شنیدهاید. قرصی که بسیاری از زوجین را از بارداری ناخواسته نجات داده است. نکتههای زیادی در مورد قرص لوونورژسترول وجود دارد. اطلاع از این نکتهها باعث افزایش کارایی و موفقیت بیشتر این روش میشود.
پیشنهاد مطالعه مقاله:
هفده سوال رایج در مورد بارداری و پیشگیری از بارداری
به یاد داشته باشید که قرص لوونورژسترول فقط برای پیشگیری از بارداری اضطراری مورد استفاده قرار میگیرد و برای پیشگیری منظم و دائمی از بارداری، لازم است از محصولات دیگری استفاده کنید. مانند کاندوم، دستگاه داخل رحمی (IUD)، انواع قرصهای جلوگیری از بارداری و سایر روشها. در این خصوص حتما با دکتر زنان مشورت کنید.
روشهای پیشگیری اورژانسی:
2 نوع روش پیشگیری از بارداری به صورت اورژانسی وجود دارد:
- قرص
- IUD
قرصهای ضد بارداری میتوانند به عنوان قرص اورژانسی نیز استفاده شوند، اما لازم است حتما بیش از یک عدد قرص را به به صورت اورژانسی و در یک نوبت مصرف کنید تا باردار نشوید. این روش میتواند در پیشگیری از بارداری موثر باشد، اما اثربخشی آن نسبت به لوونورژسترول کمتر است و احتمالا موجب بروز حالت تهوع شدیدتری میشود. برای اطمینان از انتخاب نوع قرص اورژانسی و دوزهای صحیح با پزشک یا پرستار خود صحبت کنید.
Levonorgestrel یک قرص اورژانسی است که به صورت رایج مصرف میشود و به طور خاص و به صورت یک عددی و دو عددی بسته بندی شده است. این دارو بدون هیچ محدودیتی ( بدون نیاز به نسخه) برای هر فردی در دسترس است.
لوونورژسترول چگونه عمل میکند؟
Levonelle حاوی لوونورژسترول، نوع مصنوعی (سنتتیک) پروژسترون طبیعی هورمون تولید شده توسط تخمدان است. Levonelle باید در مدت 72 ساعت (3 روز) بعد از سکس برای جلوگیری از حاملگی مصرف شود.
- این روش معمولا روش پیشگیری از بارداری روتین شما را تحت تاثیر قرار نمیدهد.
قرص اورژانسی لوونورژسترول میتواند از طریق توقف یا تاخیر در آزادسازی تخمکها مانع حاملگی شود، همچنین میتواند این عمل را توسط جلوگیری از باروری یک تخمک و یا جلوگیری از کاشته شدن تخمک بارور شده در رحم انجام دهد.
لوونورژسترول در یک دوز با یک قرص مصرف میشود. اثربخشی آن بستگی دارد که چه زمانی آن را مصرف کنید. مصرف یک دوز لوونورژسترول باید در اسرع وقت صورت گیرد . اگر لوونورژسترول به صورتی که ذکر شد، استفاده شود، میتواند شانس حاملگی را تا 90٪ کاهش دهد.
قرص اورژانسی در شیردهی
باید بدانید که برای خانمهایی که زایمان میکنند، بلافاصله احتمال بارداری وجود دارد. امکان بارداری بلافاصله بعد از زایمان ایجاد میشود، حتی اگر خانم در حال شیردهی باشد و یا هنوز پریود نشدهباشد. از طرفی، حداقل ۲ سال فاصلهگذاری بین دو بارداری مفید است. در صورتیکه مادر مجددا و سریعا باردار شود، آسیبهایی به بدن او وارد خواهد شد و آسیب خواهد دید.
پس ضروری است که در دوران شیردهی، مادر یک روش جلوگیری انتخاب کند. توصیه میشود که مادر از روز ۲۱ تا ۲۸ بعد از زایمان، روش جلوگیری مثل قرصهای پروژسترون (مینی پیل یا همان لاینسترول) و یا آیودی استفاده کنند. مانند زمانهای دیگر از دورهی باروری یک خانم، ممکن است که سکس محافظت نشده انجام شود و خانم در معرض بارداری قرار بگیرد.
در این صورت، آیا میتوان از قرصهای اورژانسی برای جلوگیری از بارداری استفاده کرد؟
در صورتیکه در زمان شیردهی سکس محافظت نشدهای اتفاق بیفتد، میتوان با استفاده از ۱.۵ میلی گرم لوونورژسترول از بارداری ناخواسته پیشگیری کرد. هیچ محدودیتی برای شیردهی ایجاد نمیشود و مشکلی وجود ندارد. البته این دوز قرص لوونورژسترول باید در ۷۲ ساعت اول بعد از انجام سکس خوردهشود.
چند بار میتوانید از قرص لوونورژسترول استفاده کنید؟
- شما میتوانید قرصهای ضد بارداری اضطراری را در هر زمان از چرخهی قاعدگی مصرف کنید.
- شما مجاز هستید فقط یک بار در طول چرخهی قاعدگی خود از قرص اورژانسی استفاده کنید.
- شما مجاز هستید تنها ۲ تا ۳ بار در سال از قرص اورژانسی استفاده کنید.
بعد از خوردن قرص اورژانسی چند روز بعد باید پریود شویم؟
دانستیم که قرص اورژانسی بر روی بدن تاثیراتی دارد که مجموع آنها با هم به جلوگیری از بارداری کمک میکنند. قرص لوونورژسترول تاثیرات دیگری هم دارد که شامل اثر گذاشتن بر پریود هم میشوند. ریزش دیوارهی رحم و خونریزی پریود نامیده میشود که باید در نتیجهی تغییرات رحمی و تخمدانی مشخصی اتفاق بیفتد. هنگامی که شما قرص اورژانسی مصرف میکنید، در بدنتان تغییرات هورمونی رخ میدهد که در نهایت منجر به پریود شدن میشود. در اینصورت فرد خیالش از بابت بارداری راحت میشود و مطمئن میشود که بارداری نیست.
اما چه زمانی پریود شدن بعد از خوردن قرص اورژانسی رخ میدهد؟
هنگامی که زن قرص اورژانسی را مصرف میکند، معمولا در هفتهی اول بعد از مصرف قرص پریود میشود. اما اگر خونریزی تا دو هفته بعد از مصرف قرص اتفاق نیفتاد، باید تست بارداری داده شود و بررسیهای لازم انجام گیرد.
موارد مصرف
- پیشگیری از بارداری پس از رابطه جنسی
موارد منع مصرف
- خانمهای مبتلا به بیماریهای مزمن و یا بیماریهای زمینهای باید قبل از استفاده از روشهای پیشگیری از بارداری اورژانسی با پزشک یا مراقبت سلامت خود چک کنند.
مقدار مصرف
- چنانچه بار اول است که از قرص اورژانسی استفاده مینمایید، پیش از شروع مصرف برگه ی حاوی اطلاعات دارویی موجود در بسته را حتماً بخوانید.
- در صورتی که بسته ی دارو حاوی یک قرص ١.۵ میلی گرمی بود، آن را هرچه زودتر به صورت کامل میل کنید. بهترین زمان مصرف این دارو در ۱۲ ساعت نخست پس از برقراری رابطه ی جنسی می باشد. مصرف دارو پس از ۷۲ ساعت از برقراری رابطه جنسی، اثرات مشخصی ندارد و توصیه نمی شود.
- مصرف این دارو با غذا تداخلی ندارد و میتوانید آن را هر زمانی از شبانه روز، قبل یا پس از غذا، مصرف نمایید. با این حال جهت پیشگیری از تهوع، بهتر است آن را پس از یک میان وعده ی سبک مصرف کنید. در صورت بروز استفراغ در دو ساعت ابتدایی مصرف نیاز است مجدداً قرص را مصرف نمایید.
- چنانچه قبلاً این دارو را مصرف نموده اید و دچار تهوع شده اید، بهتر است از قرص های دو عددی استفاده نمایید به صورت یک قرص ٠.٧۵ را بلافاصله مصرف نموده و قرص بعدی را ۱۲ ساعت بعد مصرف نمایید.
- در برخی افراد (به خصوص افرادی که داروهایی مصرف می نمایند که باعث کاهش اثرگذاری لوونورژسترول میشوند) پزشک مصرف دو قرص ١.۵ میلی گرم همزمان تجویز می نماید.
عوارض جانبی
* مصرف قرصهای جلوگیری از بارداری اورژانسی عوارض جدی یا طولانی مدت ندارند. اما میتوانند باعث بروز علائم زیر شوند:
- سردرد
- درد شکم
- تغییر در دوره پریود بعدی شما میتواند زودتر، دیرتر یا دردناکتر از حد معمول باشد.
- احساس حالت تهوع یا بیمار بودن، اگر در عرض 2 ساعت از مصرف حالتان به شدت بهم میخورد و دچار تهوع و استفراغ شدید با پزشک خود تماس بگیرید، زیرا شما باید دوز دیگر یا یک IUD را در نظر بگیرید.
- در صورتی که علائم شما بعد از گذشت چند روز از مصرف قرصها از بین نرفت و یا شدت گرفت حتما به پزشک خود اطلاع دهید.
دقت کنید
- مصرف قرص اورژانسی جلوگیری، فقط برای مواقع ضروری توصیه میشود. نمیتوان آن را مانند قرصهای جلوگیری ماهیانه به صورت مداوم مصرف نمود.
لذا از مصرف لوونورژسترول بیشتر از یک بار در یک دوره قاعدگی خودداری نمایید.
- مصرف قرص اورژانسی به پیشگیری از وقوع بارداری در ادامه دوره ی ماهیانهی شما کمکی نمی نماید. لذا روش جلوگیری روتین خود را به صورت منظم ادامه دهید. و از یک روش ثانویه پیشگیری تا پایان دورهی قاعدگی خود، جهت اطمینان بیشتر استفاده نمایید.
- خونریزی ماهیانه پس از مصرف این دارو ممکن است چند روز زودتر یا دیرتر آغاز شود. در صورتی که شروع دوران قاعدگی بیشتر از ۵ الی ۷ روز به تأخیر افتاد یا همراه با خونریزی غیر معمول بود، به پزشک مراجعه نمایید. با وجود مصرف این قرص، درصدی احتمال بارداری وجود دارد و انجام تست بارداری توصیه میشود.
- در صورت احساس هرگونه درد در قسمتهای پایینی شکم یا هر گونه خونریزی غیر طبیعی در هفتههای بعد از مصرف این دارو، به پزشک مراجعه کنید. این علائم میتواند نشاندهنده ی بارداری خارج رحمی باشد. با وجود اینکه احتمال وقوع این مشکل کم است با این حال با اقدام سریع می توان از بروز عواقب آن جلوگیری نمود.
- مصرف قرصهای ضد بارداری اورژانسی از شما در برابر ابتلا به بیماریهای مقاربتی و عفونتها محافظت نمینماید. لذا در این موارد حتماً با پزشک یا داروساز خود مشورت نمایید.
تداخلات دارویی
- تداخلات دارویی ممکن است نحوهی عملکرد داروها را تغییر دهد. یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. داروها یا فرآوردههای گیاهی که تجزیهی پروژستینها را افزایش میدهند، ممکن است غلظت پلاسمایی پروژستینها و اثر قرصهای حاوی پروژستین مثل لوونورژسترول را کاهش دهند. این اثر میتواند منجر به بارداری شود.