کرم تریامسینولون ۰.۱%
تریامسینولون یک داروی کورتیکواستروئید قوی می باشد. کورتیکواستروئیدهای موضعی دربسیاری از ضایعات پوستی نقش ضد التهاب را ایفا می کنند. امروزه محصولات موضعی بسیاری در بازار دارویی وجود دارد که در آنها کورتیکواستروئیدهای موضعی در کنار سایر مواد موثره دارویی از جمله ضد باکتری ها (مانند تتراسایکلین) و ضد قارچ ها قرار گرفته است تا به کاهش التهاب ضایعات مختلف در کنار درمان آنها کمک نمایند.
کورتیکواستروئیدهای موضعی مانند تریامسینولون در ترکیب با کرم های مرطوب کننده نیز جهت تسکین ضایعاتی مانند اگزما و حساسیت پوستی استفاده میشوند تا التهاب، قرمزی و خارش را درکنار درمان، تسکین دهند.
پیشنهاد مطالعه مقاله:
با وجود اثر مناسب این دارو بر روی ضایعات التهابی، مصرف کورتیکواستروئیدهای موضعی پیش از معاینه توسط پزشک توصیه نمی شود چرا که در بعضی مواقع مصرف این داروها در زمان نامناسب تنها علائم بیماری را به صورت موقت از بین میبرد اما موجب شعلهور شدن آن در آینده میشود.
مصرف کورتیکواستروئیدهای قوی مانند تریامسینولون عموماً مناسب نمی باشد. و در صورت نیاز حتما با تجویز پزشک میتوان این محصولات را برای کودکان در سنین بالاتر استفاده نمود.
مکانیسم اثر تریامسینولون-موضعی
این دارو با عبور از غشاء سلولی به گیرنده های خود در سیتوپلاسم متصل شده و کمپلکس دارو-گیرنده وارد هسته سلولی می شود. این کمپلکس با اتصال به نواحی خاصی از DNA موجب تحریک روند رونویسی mRNA و به دنبال آن ساخت آنزیم هایی می گردد که درنهایت مسئول اثرات سیستمیک کورتیکواستروئیدها می باشند. این دارو با جلوگیری از تجمع سلول های التهابی درناحیه التهاب، مهار فاگوسیتوز و آزاد شدن آنزیم های مسئول در التهاب و مهار ساخت و آزاد شدن واسطه های شیمیایی التهاب اثرات ضدالتهابی خود را اعمال می کند.
فارماکوکینتیک تریامسینولون-موضعی
متابولیسم کورتیکواستروئیدها عمدتاً درخود پوست صورت میگیرد ولی متابولیسم پوستی این دارو نسبت به سایر کورتیکواستروئیدهای پوستی کمتر میباشد و به همین دلیل جذب سیستمیک دارو نسبتاً بالا میباشد. متابولیسم دارو کبدی است.
موارد مصرف
- تریامسینولون برای درمان علامتی اختلالات شدید التهابی پوست از قبیل اگزماهایی که به سایر کورتیکواستروئیدهای ضعیفتر پاسخ نمی دهند و پسوریازیس به کار می رود.
موارد منع مصرف
-پیش از شروع مصرف این دارو با مراجعه به پزشک مطمئن شوید که مصرف آن برای ضایعات شما مناسب می باشد.
-در صورت سابقه ی ابتلا به آکنه یا روزاسه (ضایعات قرمز خصوصاً روی گونه ها )، پزشک را در جریان قرار دهید.
-در صورت بارداری و شیردهی پزشک ویا داروساز را مطلع نمایید.
-در صورت مصرف اخیر هر گونه دارو(خصوصاً آنتی بیوتیک هایی مانند تتراسایکلین که پوست بدن را به نور حساس مینمایند)، حتما پزشک یا داروساز را در جریان قرار دهید.
-در صورت سابقه حساسیت به این دارو یا داروهای مشابه آن پزشک را مطلع نمایید.
مقدار مصرف
- مقدار کمی از پماد یا کرم را روی محل ضایعات استعمال نمایید، به صورتی که کاملاً روی ضایعه را بپوشاند و جذب پوست گردد.
- به صورت معمول باید یک تا دو مرتبه در روز این دارو را بر روی ضایعات استعمال نمایید مگر اینکه پزشک دستور مصرف متفاوتی به شما داده باشد.
- در صورتی که بیش از یک محصول موضعی که حاوی کورتیکواستروئید است(فرآورده های حاوی تریامسینولون، بتامتازون،هیدروکورتیزون، کلوبتازول و..)استفاده می نمایید، زمان مناسب مصرف هر یک از محصولات را از پزشک خود سوال نمایید و هر یک از داروها را جداگانه و با دستور مناسب آن مصرف نمایید.
- پس از استعمال کرم یا پماد بر روی ضایعات دستهای خود را با آب و صابون بشویید مگر اینکه محل ضایعه بر روی دست ها باشد.
- در صورتی که این دارو را جهت درمان پسوریازیس استفاده می نماید حتماً دارو را طبق دستورالعمل پزشک مصرف کنید. به طور معمول مصرف این دارو برای ضایعات وسیع پسوریازیس یا به صورت طولانی مدت توصیه نمیشود. زیرا میتواند موجب شعلهور شدن علائم بیماری گردد.
عوارض جانبی
-مصرف تریامسینولون موضعی پوست را بیش از پیش (خصوصاً در ابتدای درمان) به نور حساس می نماید. لذا در مدت مصرف این دارو از قرار گرفتن در معرض نور مستقیم خودداری نمایید.
-مصرف کورتیکواستروئیدهای موضعی از جمله تریامسینولون میتواند باعث نازک شدن پوست، ایجاد ترک های پوستی، حساسیت پوستی، جوش، قرمزی (رزاسه)و افزایش موهای زائد در محل گردد. به همین علت مصرف طولانی مدت آنها به هیچ وجه توصیه نمی شود.(مگر با تجویز پزشک)
-در شرایطی مانند پانسمان کردن موضع (خصوصا پس از استعمال بر روی ضایعات وسیع )و مصرف بیش ازحد، ممکن است داروی موضعی علاوه بر ناحیه پوست، جذب خونی نیز داشته باشد که در این صورت ممکن است عوارض عمومی نیز در بر داشته باشد.
-در صورت بروز علائم شدید آفتاب سوختگی یا علائم حساسیت، مصرف این فرآورده را قطع و به پزشک مراجعه نمایید.
توصیه های مصرف
- در صورتی که همزمان با مصرف این دارو از کرمهای مرطوبکننده نیز استفاده مینمایید، بهتر است ابتدا مرطوب کننده را استعمال نموده و پس از ۱۰ الی ۱۵ دقیقه تریامسینولون را به موضع بمالید. این فاصله کمک مینماید تا مرطوب کننده جذب پوست شود و سطح ضایعه را برای اثرگذاری بیشتر تریامسینولون آماده نماید.
- از مصرف این دارو بر روی پوست صورت بدون تجویز پزشک متخصص خودداری نمایید و در صورت نیاز به استعمال آن در نواحی صورت مراقب باشید که دارو با نواحی دور چشم تماس پیدا نکند.
- از پانسمان یا پوشاندن ضایعه پس از مصرف این دارو خودداری نمایید مگر اینکه پزشک این توصیه را به شما کرده باشد.زیرا پوشاندن موضع میزان جذب پوستی تریامسینولون را افزایش میدهد که میتواند عوارض دارویی بیشتری در پی داشته باشد.
- تریامسینولون را تا زمانی که التهاب ضایعات فروکش نماید مصرف نمایید و با برطرف شدن علائم، استعمال کرم را قطع نمایید. به طور معمول دوره ی درمان با این دارو حداکثر تا ۷ روز می باشد. پس از گذشت این مدت در صورتی که علائم رو به بهبودی نرفت یا تشدید شد، حتماً مجدداً به پزشک مراجعه نمایید.
- مصرف کورتیکواستروئیدهای موضعی به مدت طولانی و بر روی ضایعات وسیع مناسب نمی باشد.