کرم کلوتریمازول ۱ درصد
کلوتریمازول نوعی داروی ضدقارچی است که برای درمان عفونتهای قارچی تجویز میشود. عمده استفاده این دارو برای درمان بیماری پای ورزشکار و عفونت قارچی واژن است. این دارو با نسخه و بدون نسخه قابل تهیه است.
کلوتریمازول چیست و چه کاربردی دارد؟
اگرچه بسیاری از انواع قارچهای بی ضرر روی پوست انسان زندگی میکنند، اما برخی از انواع قارچ میتوانند سبب بروز عفونت شوند. عفونتهای ناشی از قارچ یا مخمر (نوعی قارچ) میتوانند بسیاری از قسمتهای بدن را تحت تاثیر قرار دهند. کلوتریمازول دارویی است که با از بین بردن قارچهایی که عامل عفونت بوده اند، علائم عفونتهای پوستی را کاهش میدهد.
نام انگلیسی: Clotrimazole
نامهای رایج در ایران:
- کانازول
- کلوژین
- کاندیزول
- آفی تریمالزول.
اشکال دارویی رایج
کلوتریمازول با نامهای میسلکس و لوتریمین AF نیز شناخته میشود و در اشکال گوناگونی در دسترس است. بسته به نوع بیماری و محلی که دچار عفونت شده، پزشک نوع مناسبی از این دارو را برای شما تجویز میکند.
برخی از رایجترین اشکال کلوتریمازول شامل کرم پوستی و کرم واژینال (قرص واژینال)، پماد و محلول هستند.
- کرم موضعی ۱%
- کرم واژینال ۲%
- قرص واژینال ۵۰۰ میلیگرم
- قرص واژینال ۱۰۰ میلیگرم
- شیاف واژینال ۱۰۰ میلیگرم
- محلول ۱%
- لوسیون ۱%.
مکانیسم عملکرد کلوتریمازول چگونه است؟
کلوتریمازل اغلب با آسیب رساندن به سد قابل نفوذ در غشای سلولی قارچها عمل میکند. کلوتریمازول سبب مهار بیوسنتز ارگوسترول میشود. ارگوسترول یکی از اجزای تشکیلدهنده ضروری غشای سلولی قارچ است. اگر سنتز ارگوسترول به طور کامل یا جزئی مهار شود، سلول دیگر قادر به ساخت غشای سلولی سالم و فعال نخواهد بود. ازآنجاییکه ارگوسترول به طور مستقیم سبب افزایش رشد سلولهای قارچی میشود، مهار سریع رویدادهای بالا، سبب مهار رشد قارچ میشود.
موارد مصرف
- بیماری پای ورزشکار
- عفونت قارچی واژن
- عفونت قارچی ناخن
- عفونت قارچی کرم حلقوی
- عفونت گوش
موارد منع مصرف
- بهتر است از کلوتریمازول برای نوزادان استفاده نشود.
- علاوه بر این اگر سابقه آلرژی پوستی دارید که با مصرف برخی داروها تشدید میشود، حتما قبل از مصرف این دارو، پزشک را در جریان بگذارید.
مقدار مصرف
- کرم کلوتریمازول را روی ناحیه آسیبدیده استعمال کنید. یکلایه کرم (به طول ۰.۵ سانتیمتر) میتواند برای درمان ناحیهای بهاندازه دست کافی باشد. از استعمال کرم در نزدیکی دهان، لبها و چشمها خودداری کنید.
عوارض جانبی
- اگر پزشک مصرف این دارو را توصیه کرده به این معناست که تشخیص داده مزایای آن بیشتر از عوارض جانبی آن هستند. بسیاری از افرادی که از این دارو استفاده میکنند عوارض جانبی جدی را تجربه نمیکنند.
- اما همچون تمام داروها، کلوتریمازول نیز گاهی میتواند سبب بروز عوارض جانبی شود. عوارض جانبی معمولا با قطع مصرف دارو از بین میروند. رایجترین عوارض جانبی کلوتریمازول عبارتاند از:
* قرمز و ملتهب شدن پوست
* درد یا احساس سوزش
تداخل دارویی
اگرچه برخی از داروها بههیچوجه نباید با هم مصرف شوند، اما در برخی موارد (حتی در صورت احتمال بروز تداخل) نیاز است که دو داروی مختلف با هم استفاده شوند. در این شرایط، پزشک دوز یا تعداد دفعات مصرف یک یا هر دو دارو را تغییر میدهد و اقدامات احتیاطی ضروری را برای شما شرح میدهد. اگر از هر یک از داروهای زیر استفاده میکنید، در صورت تجویز کلوتریمازول، پزشک را در جریان قرار دهید:
- تاکرولیموس
- تری مترکسات (trimetrexate)
- سیمبیکورت
- زاناکس (آلپرازولام)
هشدارها
- از تماس این دارو با چشمها خودداری کنید.
- برخی از اشکال دارویی کلوتریمازول حاوی بنزیل الکل هستند. مقادیر بالای بنزیل الکل با سندرم مرگبار گسپینگ (Gasping Syndrome) در نوزادان مرتبط است.
- بهتر است به همراه تامپون، دوش واژینال، اسپرم کش یا سایر محصولات واژینال استفاده نشود.
دقت کنید
-اگر یک دوز از این دارو را فراموش کردید، بهتر است دراسرعوقت آن را مصرف کنید. بااینحال، اگر تقریبا زمان مصرف دوز بعدی باشد، دوز فراموش شده را مصرف نکنید و به روتین معمول مصرف داروی خود بازگردید.
- بهطورکلی استفاده از کلوتریمازول برای زنان باردار بیخطر در نظر گرفته میشود.
- استفاده از کلوتریمازول در دوران شیردهی بیخطر به نظر میرسد، حتی اگر نیاز باشد که از پماد یا کرم کلوتریمازول روی نوک سینهها و هاله سینهها استفاده شود. البته پزشکان توصیه میکنند که اگر از این دارو استفاده کردهاید، قبل از شیردادن به فرزندتان نوک سینهها و هاله اطراف آنها را بهخوبی تمیز کنید.
- استفاده موضعی از کرم، قطره و پماد کلوتریمازول برای کودکان نیز بیخطر است.