کپسول گاباپنتین 100 میلی گرم
گاباپنتین یکی از داروهای پرمصرف از گروه داروهای ضد صرع است. این دارو خط اول درمان نوعی صرع به نام صرع جزئی میباشد. در این بیماری حملات تشنج کوتاه مدت در اثر اختلال جریان الکتریکی سلولهای یک سمت مغز رخ میدهد. از این رو علائم نیز در بخشی از بدن بروز میکند. گاباپنتین با کاهش جریان الکتریکی غیرطبیعی سلولهای مغزی به تنهایی یا همراه با سایر داروهای ضد صرع جهت کاهش حملات تشنج استفاده میشود. برای مصرف داروی گاباپنتین بهتر است با پزشک متخصص نورولوژی مشورت کنید.
کپسول گاباپنتین
گاباپنتین همچنین در درمان دردهای مزمن ناشی از آسیب عصبی نیز تجویز میشود. این نوع درد که به درد نوروپاتیک معروف است میتواند علل مختلفی مانند دیابت و یا زونا داشته باشد.
علاوه بر اینها گاباپنتین برای جلوگیری از حملات میگرن نیز تجویز میگردد.
گاباپنتین 100
پرمصرفترین شکل دارویی گاباپنتین بصورت 100 میلیگرم است که ضعیفترین فرم دارویی گاباپنتین محسوب میشود. کپسولهای 300 و 400 میلیگرم نیز در کشور تولید میشود.
مکانیسم اثر گاباپنتین
گاباپنتین با اضافه شدن یک گروه سیکلوهگزیل به گاما آمینو بوتیریک اسید GABA ساخته شده است. گاباپنتین با اتصال محکم به کانالهای کلسیم حساس به ولتاژ که بر روی غشاء سلولهای مغزی مستقر هستند باعث مهار دپولاریزاسیون سلولهای مغزی میگردد.
فارماکوکینتیک گاباپنتین
گابانپتین از طریق دستگاه گوارشی جذب شده بدنبال تجویز چند وعده خوراکی دارو، حداکثر غلظت پلاسمایی آن در عرض 2 ساعت پس از مصرف و سطح پایدار پلاسمایی آن در عرض 2-1 روز حاصل میشود. این دارو به نحو مطلوبی متابولیزه نمیشود و بیشترین مقدار دارو بصورت تغییر نیافته از طریق ادرار و مقداری از آن از طریق مدفوع دفع میشود. این دارو بطور وسیعی در سرتا سر بدن توزیع میشود ولی باند پروتئینی پلاسمایی آن پایین است. نیمه عمر حذفی آن 7-5 ساعت است. این دارو وارد شیر میشود.
موارد مصرف
- درمان دردها با منشاء عصبی
- ضد صرع
- جلوگیری از حملات میگرن
مقدار مصرف
- دارو را دقیقاً طبق دستور پزشک مصرف کنید. مصرف این دارو باتوجه به وضعیت و نوع مشکل شما متفاوت میباشد.
- از آنجا که این دارو بر روی سیستم عصبی تاثیر دارد، مصرف آن باید به صورت مداوم و تحت نظر پزشک باشد. اگرچه ممکن است در چند هفتهی ابتدایی درمان احساس بهبودی در شما ایجاد نشود، با این حال درمان خودرا ادامه دهید و طبق برنامهی منظم به پزشک خود مراجعه کنید و همچنین برای بهبود روند درمان کلیهی مشکلات و مسائل خودرا از پزشک یا داروساز خود سوال بفرمایید.
- قطع این دارو به صورت ناگهانی و بدون نظر پزشک ،میتواند عوارض نامناسبی از جمله بروز حملهی تشنجی برای بیمار در برداشته باشد لذا قطع این دارو باید بصورت تدریجی و تحت نظر پزشک انجام شود.
- ممکن است پزشک شما درمان را با مقدار داروی کم شروع کند و پس از عادت کردن بدن، مقدار داروی شمارا افزایش دهد تا احتمال بروز عوارض ناشی از دارو کمتر شود.
- این دارو با غذا تداخل خاصی ندارد و میتوان آنرا قبل یا بعد از غذا مصرف کرد.کپسول یا قرص را بصورت کامل با یک لیوان آب ببلعید و از بازکردن یا جویدن آن بپرهیزید.
-در صورت فراموش کردن مصرف یک نوبت دارو بلافاصله پس از یادآوری آن را مصرف کنید مگر آنکه زمان یاد آوری به نوبت مصرف بعدیی دارو نزدیک باشد. در این شرایط نوبت فراموش شده را مصرف نکنید و نوبت بعدی را در زمان خودش مصرف کنید اما به هیچوجه مقدار مصرف دارو را دوبرابر نکنید.
- در صورتی که فرم خوراکی مایع برای شما تجویز گردیده است، مقدار مصرف در هر نوبت را با سرنگ مخصوص به طور دقیق اندازهگیری نمایید و در مورد نحوه مصرف و اندازهگیری، با داروساز خود مشورت نمایید.
- در صورتی که همزمان با مصرف گاباپنتین از شربتهای ضداسید معده و یا هرگونه دارو جهت درمان سوهاضمه استفاده مینمایید، مصرف گاباپنتین را با این داروها حداقل دو ساعت فاصله دهید.
عوارض جانبی
- خواب آلودگی، خستگی، سرگیجه و مشکلات بینایی مانند تاری دید از عوارض این دارو میباشد، لذا تا زمانی که اثر دارو از بین نرفته از رانندگی و کارهایی که نیاز به تمرکز و احتیاط دارند خودداری نمایید.
- برای سردرد احتمالی ناشی از مصرف این دارو از داروساز خود درمورد داروی ضد درد مناسب سوال بفرمایید.
- خشکی دهان نیز از علائم مربوط به مصرف این دارو میباشد که با آدامس یا آبنبات فاقد شکر میتوان آن را برطرف نمود.
- در صورت احساس تهوع ناشی از مصرف این دارو ،مصرف غذاهای سبک و ساده و پرهیز از غذاهای پرچرب و پر ادویه این مشکل را برطرف میسازد.
- تغییرات گوارشی مانند یبوست و اسهال ممکن است در اثر مصرف این دارو رخ دهد.
- در صورت یبوست یک رژیم مناسب غذایی سرشار از فیبر و مصرف مایعات به مقدار مناسب و در مورد اسهال نیز مصرف مایعات به مقدار کافی موثر میباشد.
- افزایش وزن نیز از عوارضی میباشد که ذهن بیماران مصرف کننده را مشغول میکند. اما در صورت رعایت یک رژیم غذایی مناسب و داشتن فعالیت بدنی متناسب با وزنتان جای نگرانی در این مورد وجود ندارد.
- از آنجا که مصرف گاباپنتین لثههای شما را حساس میکند، لازم است در مدت درمان با این دارو بهداشت دهان و دندان را کاملاً رعایت نمایید و از مسواک نرم استفاده کنید.
- در صورت بروز علائم آنفولانزا، گرگرفتگی، افزایش فشار خون، تغییرات ناگهانی وزن، تغییرات شدید خلق و خو، مشکلات حرکتی، احساس لرزش، مشکلات خواب و تنفسی، سرفه، تغییرات لثهها، درد عضلانی یا مفصلی، ورم پا و مچ و سایر موارد حتماً به پزشک خود مراجعه نمایید.
دقت کنید
- در صورت بارداری یا اقدام به بارداری و شیردهی پزشک خود را مطلع نمایید.
- در صورت سابقهی مشکلات کلیوی، دیابت بیماریهای اعصاب و روان و حساسیت دارویی به پزشک خود اطلاع دهید.
- از آنجا که این دارو میتواند در عملکرد داروهای دیگر در بدن اختلال ایجاد کند لازم است پیش از شروع مصرف لیستی از کلیهی داروهای مصرفی خود در اختیار پزشک یا داروساز خود قرار دهید.
نکات قابل توصیه
- در ابتدای درمان با این دارو ممکن است افکار ناراحت کنندهی شما از گذشته بیشتر شوند اما نگران نباشید. باید بدانید که این افکار ناشی از مصرف این دارو و شروع اثر بخشی آن میباشند و به مرور زمان برطرف میشوند.
بهتر است در این موارد افکار خودرا با نزدیکان و یا مشاور و پزشک خود درمیان بگذارید و آگاهانه نسبت به برطرف کردن آنها اقدام نمایید.
- به دلیل عوارض ناشی از این دارو برای جنین، درصورتی که قصد بارداری یا شک به بارداری دارید حتما پزشک خود را جهت تغییر دارو مطلع سازید و در زمان مصرف این دارو از روش مناسب جهت پیشگیری از بارداری استفاده نمایید.
- در ابتدای شروع درمان بیماری صرع با گاباپنتین ممکن است تعداد یا نوع حملات تشنج کمی تغییر کند اما نگران نباشید زیرا به مرور این مشکل برطرف میشود. لذا احتیاط لازم را رعایت کنید و با پزشک خود در تماس باشید.
- رانندگی برای بیماران مبتلا به صرع مناسب نمیباشد اما در صورتی که در مدت یک سال تشنجی رخ نداده باشد، میتوان با نظر پزشک و با احتیاط، مجددا شروع به رانندگی نمود. با این حال در صورتی که رانندگی میکنید باید حواستان به زمان مصرف داروها و خواب آلودگی ناشی از آنها باشد.