
درمان و پیشگیری سکته مغزی
اگر خونرسانی به مغز دچار اختلال شود فرد دچار سکته مغزی میشود. در صورت کاهش و قطع خونرسانی، اکسیژن و مواد لازم به سلولهای مغزی(نورونها) نمیرسد و مواد زائد مثل دی اکسید کربن دفع نمیشود. در این حالت سلولهای مغزی ظرف چند دقیقه از بین میروند و دیگر مغز قادر نیست تا این سلولها را بازسازی کند. سکته مغزی دومین علت مرگ و میر در جهان و ایران است. یک چهارم از بیماران دچار سکته مغزی جان خود را از دست میدهند و نیمی دچار معلولیتهای درازمدت میشوند. سکته مغزی میتواند در هر فردی و در هر سنی اتفاق افتد. اما لازم است بدانیم که سکتههای مغزی قابل پیشگیری و درمان است.
علائم سکته مغزی
نشانهها و علائم سکته مغزی به سرعت بروز میکند و شامل موارد زیر است:
- بیحسی در بازو، پاها و صورت که معمولا در یکطرف ایجاد میشود
- گیجی ناگهانی
- مشکل در صحبت کردن
- کج شدن لبخند
- مشکل ناگهانی در دید
- عدم تعادل
- سردرد شدید و بیعلت
چگونه از سکته مغزی پیشگیری کنیم؟
-
رژیم غذایی سالم
تغذیه مناسب از بهترین راهها برای پیشگیری از سکته مغزی است. مصرف نمک و قند را کاهش دهید. از مصرف چربیهای اشباع(روغنهای بازاری) خودداری کنید. روغنهای طبیعی مثل روغن زیتون، روغن هسته انگور، کنجد و ... را جایگزین روغنهای جامد کنید. از میوهها و سبزیجات به طور روزانه استفاده کنید.
-
ورزش منظم یا پیادهروی
روزانه به طور منظم و یا حداقل سه بار در هفته به مدت 30 دقیقه ورزش کنید و یا پیادهروی داشته باشید.
-
دخانیات مصرف نکنید
مصرف سیگار و دیگر دخانیات منجر به سفت شدن رگها و لخته شدن خون میشود. علاوه بر این با سیگار کشیدن اکسیژن لازم برای سلولهای مغزی کاهش مییابد. نیکوتین سیگار باعث افزایش فشار خون میشود که در بروز سکتههای مغزی تاثیر دارد.
-
کنترل فشار خون و کلسترول
فشار خون و کلسترول بالا دو عامل مهم در ایجاد سکتههای مغزی هستند. رژیم غذایی سالم در جلوگیری از فشار خون و کلسترول موثر است. پس از مصرف زیاد نمک و غذاهای آماده فست فودی خودداری کنید. بعضی افراد به صورت ژنتیکی کلسترول بالایی دارند پس سطح کلسترول خود را چک کنید.
-
آرامش روان داشته باشید
استرس و اضطرابهای بیمورد و مکرر تاثیر سوئی بر بدن دارد. استرس باعث افزایش قند خون شده و سیستم عصبی و سمپاتیک را در حالت آماده باش نگه میدارد. در این حالت فشار خون بالا میرود و خطر بروز سکته مغزی افزایش مییابد.
درمان سکته مغزی
نوع و مدت زمان سکته دو فاکتور اصلی هستند که شیوه درمان را مشخص میکنند. هر چقدر درمان پس از سکته مغزی زودتر شروع شود، به همان میزان بیمار شانس بیشتری برای بهبودی خواهد داشت. در همه شیوههای درمانی سعی پزشک بر این است تا تنفس، ضربان قلب و فشار خون را به حالت طبیعی بازگردانند. متخصص ممکن است برای کاهش فشار مغز از دارو استفاده کند.
درمان این بیماری شامل دارو، جراحی و توانبخشی است. اینکه کدام درمان را دریافت میکنید به نوع سکته مغزی و مرحله درمان آن بستگی دارد. درمان اغلب با مصرف داروهایی آغاز میشود که فشار را در مغز کاهش میدهند و فشار خون کلی را کنترل میکنند و همچنین از تشنج و هرگونه انقباض ناگهانی رگهای خونی جلوگیری میکنند.
علاوه بر این با جراحی میتوان برخی از مشکلات رگهای خونی را که منجر به سکتههای هموراژیک شده یا میتوانند منجر شوند را ترمیم کرد. اگر خونریزی رخ داده باشد، جراح میتواند آن را حذف کند.
سکته مغزی در برخی افراد میتواند سبب معلولیتهایی شود با انجام برخی اعمال توانبخشی از جمله گفتار درمانی، فیزیوتراپی و کاردرمانی توسط متخصص میتوان تا حدود زیادی این معلولیتها را بهبود بخشید.
در این سرویس به صورت غیرحضوری میتوانید با متخصص مغز و اعصاب در ارتباط باشید و خدمات زیر را دریافت کنید:
- اگر در گذشته یا به تازگی دچار سکته مغزی شدهاید و دارو مصرف میکنید، پس از بررسی وضعیت داروهای شما تجدید و یا تغییر مییابند.
- راهکارهای لازم برای انجام تمرینات فیزیوتراپی را دریافت میکنید.
- راهکارهای لازم برای پیشگیری از سکته مغزی را دریافت میکنید.
- تشخیص اولیه بروز سکته مغزی
- تجویز دارو و انواع روشهای غیرتهاجمی توسط متخصص
ویزیت آنلاین همراه با تضمین رضایت
ارتباط تلفنی و متنی با پزشک متخصص
سوالات متداول
-
بله. مصرف این قرصها خانمها را در معرض خطر سکته مغزی قرار خواهد داد. به همین دلیل است که دستورالعمل فوق توصیه میکند حتما پیش از آغاز مصرف قرصهای ضد بارداری فشار خون خود را کنترل کرده و از سلامت آن مطمئن باشید. بعلاوه اگر سیگار میکشید، هرگز از قرصهای ضدبارداری استفاده نکنید.
-
هر نیم کره مغز تنها یک سمت بدن را هدایت میکند. بروز اختلال در خون رسانی به مغز، معمولا منجر به اختلال در حرکات یک سمت بدن رخ میدهد، به همین خاطر تنها یک نیم کره و یک سمت تحت تاثیر قرار میگیرد. علاوه بر آن، در اکثر مردم ناحیه هدایت حرف زدن در نیم کره چپ در کناره ناحیه هدایت حرکات عضلات سمت راست بدن قرار دارد. سکته مغزی با عوارض اختلال در عملکرد دست راست و حرف زدن شایع میباشد.
-
تاکنون هیچ داروئی که سبب کاهش میزان آسیب مغزی و یا بهبود عوارضی ایجاد شده شود مورد تایید قرار نگرفته ولی برخی داروها که به طور شایع جهت کمک به وضعیت مغز تجویز میشوند؛ وجود دارند مانند : سیتیکولین ، پیراستام ، ویتامینهای E و C و آنتی اکسیدانها و داروهای محرک مغز
-
از آنجا که سکته مغزی بیماریی است که عوارضی مختلف و متفاوتی در بخشهای مختلف بدن ایجاد می کند، توانبخشی این بیماری نیز باید توسط تخصصهای مختلف مرتبط و تحت نظارت و برنامهریزی پزشکی صورت گیرد . متاسفانه در کشور ما توانبخشی معادل فیزیوتراپی در نظر گرفته میشود در حالیکه فیزیوتراپی تنها در بخشی از حیطهها، تاثیر و قابلیت دارد و درمان بسیاری دیگر از عوارض، توسط تخصصهای دیگر قابل انجام خواهند بود. نظارت پزشک بر وضعیت بالینی و عصبی بیمار و برنامهریزی و هماهنگی در روند توانبخشی، سبب بازدهی هر چه بیشتر و پیشگیری از عوارض و مشکلات شایع آینده، در این بیماری خواهد شد.
-
مغز وظیفه کنترل دریچه خروجی مثانه ( اسفنکتر مثانه ) را به عهده دارد. در آسیب به مغز کنترل این دریچه مختل شده و سبب علائمی مثل تکرار ادرار، شب ادراری کاهش توانایی نگه داشتن ادرار تا بی اختیاری کامل خواهد شد که البته به تدریج بهبود خواهد یافت.
نظرات
چطور مشاوره آنلاین بگیرم؟
پزشک و یا تخصص مورد نظر خود را انتخاب کنید..
بر اساس نوع ویزیت ارائه شده از سمت پزشک که شامل “ویزیت متنی” و “ویزیت تلفنی” انتخاب کنید.
به سوال های ارسال شده در صفحه چت پاسخ دهید
ویزیت خود را از بین روش های پرداخت “آنلاین” یا “کارت به کارت” یا “ارزی” پرداخت کنید.
بر اساس نوع ویزیت انتخاب شده، پزشک به شما پاسخ میدهد یا با شما تماس میگیرد.