لرزش بدن
تهیه شده زیر نظر : تیم علمی تحقیقاتی ایزوویزیت
لرزش بدن (Tremor) یک پدیده حرکتی است که ممکن است بر اثر اسپاسم یا انقباض غیرارادی عضلات رخ دهد. این حرکات غیرقابل کنترل، تکراری و ریتمیک است و معمولاً در یک اندام خاص یا بخشی از بدن اتفاق می افتد. علت لرزش ممکن است به عوامل مختلفی از جمله مشکلات مخچه، شرایط پزشکی، یا عوامل زندگی مرتبط باشد. از طرفی مصرف بیش از حد کافئین و شرایطی مانند سکته مغزی یا بیماری پارکینسون میتوانند عوامل موثر در بروز لرزش بدن باشند. این واقعیت میتواند تاثیرات جدی بر کیفیت زندگی افراد داشته باشد. در سایت ایزو ویزیت میتوانید از بهترین متخصصان مغز و اعصاب (نورولوژی) برای درمان لرزش بدن مشاوره آنلاین یا نوبت اینترنتی دریافت کنید.
ویزیت آنلاین با فلوشیپ جراحی قاعده جمجمه
دریافت مشاورهدلایل لرزش بدن
«لرزش بدن چه دلیلی داره؟»، «برای چی لرزش بدن دارم؟»، «لرزش بدن بخاطر چیه؟»، لرزش بدن معمولا بدون اینکه شما قصد یا تصمیمی برای حرکت دادن قسمتی از بدن داشته باشید، رخ میدهد. از جمله علل لرزش بدن عبارتند از:
- خستگی عضلانی: وقتی عضلات خسته میشوند، ممکن است بهصورت غیرارادی لرزش در آنها رخ دهد.
- مصرف بیشازحد کافئین: مصرف زیاد کافئین میتواند منجر به لرزش بدن شده و حرکاتی را در عضلات به وجود آورد.
- سطح قند خون پایین: کاهش سطح قند خون یکی از دلایلی است که میتواند لرزش بدن را ایجاد کند.
- افزایش سن: با گذر زمان و افزایش سن، احتمال بروز لرزش بدن نیز افزایش مییابد.
- صدمات بدنی: صدمات و آسیبهای بدنی میتوانند باعث لرزش عضلات شوند.
- داروهای تجویزی: مصرف برخی داروها میتواند لرزش بدن را تحریک کند. داروهایی مثل: دارو های ضد افسردگی، داروهای ضدتشنج، برخی آنتی بیوتیک ها و برخی داروهای شیمی درمانی
- ترک الکل: ترک الکل نیز میتواند به لرزش بدن منجر شود.
- آسیب تروماتیک مغز: صدمات جدی به سر و مغز میتوانند لرزش بدن را ایجاد کنند.
- سکته مغزی: سکته مغزی نیز میتواند باعث لرزش بدن شود.
- بیماری پارکینسون: این بیماری عصبی مزمن میتواند به لرزش بدن، به خصوص در دستها، پاها و صورت، منجر شود.
- مولتیپل اسکلروزیس یا ام اس: این بیماری اتوایمیون نیروانازی به لرزش بدن و عضلات منجر میشود.
- اختلال مصرف الکل: مصرف مزمن الکل میتواند باعث لرزش بدن شود، که به عنوان لرزش الکلی شناخته میشود.
- پرکاری تیروئید: عملکرد زیاد تیروئید میتواند به لرزش بدن و عضلات منجر شود.
- کمبود ویتامین: کمبود برخی ویتامینها، به ویژه ویتامین B12، میتواند به لرزش عضلات و بدن منجر شود.
- پریودی: لرزش بدن هنگام پریودی برای برخی بانوان اتفاق میافتد. لرزش بدن در زمان پریودی به علت سندرم پیش از قاعدگی است.
ارتباط لرزش بدن با استرس
استرس ناشی از فشارها و تنشهای روانی و رویدادهای زندگی منجر به تغییرات فیزیولوژیک در بدن میشود. این تغییرات میتوانند ناشی از افزایش ضربان قلب، تنش عضلانی، تنفس سریع و سطح هورمونهای استرس مانند کورتیزول باشند. به طور کلی، استرس واکنش طبیعی بدن به شرایط استرسزا است و برای مدیریت و پاسخ به چالشهای روزمره ضروری است. اما در برخی افراد، استرس میتواند به شدت زیادی داشته باشد و باعث ایجاد علائم و عوارض فیزیکی شود، از جمله لرزش بدن.
لرزش بدن و افسردگی
افسردگی یک اختلال روانشناختی است که تأثیر گستردهای روی سلامت روانی و جسمی افراد دارد. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است علاوه بر علائم روانشناختی مانند احساس ناراحتی، افکار منفی و کاهش انرژی، علائم فیزیکی نیز داشته باشند که میتواند شامل لرزش بدن باشد. ارتباط لرزش بدن با افسردگی هنوز به طور دقیق مشخص نشده است، اما برخی فرضیات وجود دارند که ممکن است لرزش بدن ناشی از ناراحتی عمومی و تنشهای عصبی مرتبط با افسردگی باشد. افراد مبتلا به افسردگی ممکن است بدن خود را به صورت ناخودآگاه متمایل به لرزش کنند، به طوری که این لرزش به عنوان یک واکنش غیرارادی و خودکار ظاهر میشود.
علت لرزش بدن از داخل
«علت لرزش بدن از داخل چیست؟» لرزش بدن، عمدتاً ناشی از انقباض ناهماهنگ و ناکارآمد عضلات است که میتواند از داخل بدن فرد به وجود آید. علت اصلی لرزش بدن درونی، تنش عضلانی است که ممکن است به دلایل مختلفی ایجاد شود. عواملی که منجر به لرزش بدن از داخل هستند شامل استرس و اضطراب ترمور اسنشیال، تأثیر برخی داروها، کمبود مواد مغذی، الکل، مصرف بیش از حد کافئین، پایین بودن سطح گلوکز، تیروئید پیش فعال، بیماری ام اس و... باشد. مشکلات عصبی مانند بیماری پارکینسون و اختلالات عصبی دیگر نیز زاز عوامل دیگری هستند که میتوانند به علت لرزش بدن از داخل منجر شود.
ارتباط لرزش بدن با اعصاب
لرزش بدن میتواند با عملکرد اعصاب در ارتباط باشد. سیستم عصبی مرکزی و عصبها در کنترل حرکات و انقباضات عضلات بدن نقش مهمی ایفا میکنند. هماهنگی درست بین عصبها و عضلات، که توسط سیستم عصبی ارتباط برقرار میشود، میتواند لرزش بدن را به طور عادی کنترل کند. بنابراین اختلالات در سیستم عصبی ممکن است باعث ایجاد لرزش بدن شوند. به عنوان مثال، بیماری پارکینسون که ناشی از خلل در عملکرد سلولهای عصبی مرتبط با تولید دوپامین است، میتواند به لرزش بدن منجر شود. برخی از عوامل دیگر مانند اختلالات در سیستم عصبی محیطی، عوارض داروها و مسمومیت عصبی میتوانند از دلایل ارزش بدن باشند.
کم خونی و لرزش بدن
کم خونی یا آنمی، وضعیتی است که در آن سطح هموگلوبین (پروتئین حمل کننده اکسیژن در خون) در بدن کاهش مییابد. لرزش بدن ممکن است یکی از علائم کم خونی باشد. در این حالت، لرزش بدن ممکن است به عنوان یک واکنش فیزیکی به کاهش سطح اکسیژن و اختلال در عملکرد سیستم عصبی مرکزی و عضلانی ظاهر شود. درواقع کم خونی میتواند باعث کاهش تامین اکسیژن به عضلات شود. اکسیژن برای عملکرد صحیح عضلات ضروری است و کاهش سطح آن میتواند منجر به ناهماهنگی در انقباض عضلات شود. ازاینرو، این ناهماهنگی میتواند به صورت لرزش بدن ظاهر شود.
انواع لرزش بدن
لرزش بدن به انواع دستههای زیر تقسیم میشود:
- لرزش اساسی: لرزش اساسی شایعترین نوع اختلال حرکتی است که معمولاً لرزشهای وضعیتی یا هدفمند را شامل میشود. این نوع لرزش ممکن است خفیف باشد و شدت آن تغییر نکند یا در طی زمان شدت یابد. این لرزش معمولاً از هر دو طرف بدن شروع میشود.
- لرزش پارکینسون: این نوع لرزش معمولاً به عنوان یک لرزش در حالت استراحت شروع میشود و اغلب از اولین علائم بیماری پارکینسون است. لرزش پارکینسون معمولاً ناشی از کاهش دوپامین در گانگلیونهای پایه مغز بوده و در یک اندام یا طرف بدن شروع میشود و به سمت سایر اندامها پیشرفت میکند.
- لرزش عملکردی: لرزش عملکردی به عنوان لرزش سایکوژنیک یا وابسته به وضعیت نیز شناخته میشود. این نوع لرزش شروع و بهبود ناگهانی دارد و جهت لرزش بستگی به بخش آسیبدیده بدن دارد. همچنین ممکن است به صورت لرزش وضعیتی یا هدفمند ظاهر شود.
- لرزش دیستونیک: در افرادی که دچار دیستونی هستند (یک اختلال حرکتی با انقباضات غیرارادی عضلانی) این نوع لرزش رخ میدهد. این لرزش باعث حرکات پیچشی و غیرطبیعی در بدن شده و ممکن است در هر سنی رخ دهد.
- لرزش مخچه ای: لرزش مخچه ای ناشی از ضایعات یا آسیب مخچه است که نقش کنترل تعادل و حرکت بدن را دارد. این نوع لرزش به علت سکته مغزی، تومور، ام اس یا اختلال مصرف الکل رخ میدهد.
- لرزش ارتواستاتیک: ارتواستاتیک معمولاً در پاها اتفاق میافتد و به علت بیثباتی بدن پس از ایستادن رخ میدهد و با نشستن یا شروع به راه رفتن، بیثباتی آن متوقف میشود.
- لرزش فیزیولوژیک: لرزش فیزیولوژیک یک پاسخ فیزیکی طبیعی بدن است که معمولاً لرزش دستها و انگشتان را شامل میشود. این نوع لرزش معمولاً در شرایط استراحت کاهش یافته و با فعالیت فیزیکی، استرس یا تنش افزایش مییابد.
درمان لرزش بدن
«قرص لرزش بدن چیه؟»، «بهترین درمان لرزش بدن کدومه؟»، درمان لرزش بدن به زمینه و نوع آن بستگی دارد و روشهای مختلفی وجود دارد. بهترین روشهای درمانی عبارتند از:
- داروها: درمان دارویی یکی از راه های درمان لرزش بدن است. استفاده از مسدودکنندههای بتا یا بتا بلاکرها، آرامبخشها و داروهای ضدتشنج برای کاهش لرزش بدن مفید است.
- تزریق بوتاکس: تزریق بوتاکس به عضلات ممکن است لرزش بدن را تسکین دهد، به ویژه در صورت وجود لرزش در صورت و سر.
- سونوگرافی متمرکز: با استفاده از امواج اولتراسوند، سلولهای عصبی ناکارآمد در تالاموس تحت تأثیر قرار میگیرند و لرزش را کاهش میدهند.
- فیزیوتراپی: تمرینات ورزشی و تقویت عضلات بهبود هماهنگی اعضای بدن را تسهیل کرده و لرزش عضلات را کاهش میدهند.
- تحریک عمیق مغز (DBS): این روش جراحی شامل قرار دادن یک پروب الکتریکی در قسمتی از مغز است و با ارسال پالسهای الکتریکی، لرزش بدن را کنترل میکند.
- تالاموتومی: در این روش جراحی، قسمت مشکلدار تالاموس از بین میرود و لرزش شدید را درمان میکند.
- طب سنتی: درمان طب سنتی برای لرزش بدن نیز یکی از راه های درمانی لرزش بدن است. استفاده از طب سوزنی و مصرف گیاهان دارویی مانند بابونه، اسطوخودوس و بهارنارنج میتواند لرزش بدن را کاهش دهد. این گیاهان با بهبود مزاج بدن، کنترل قند خون و کاهش استرس و اضطراب مفید هستند.
کلام آخر
در نهایت، مهم است بدانید که درمان لرزش بدن به زمینه و علت آن بستگی دارد. برخی از موارد ممکن است بهبود قابل توجهی داشته باشند و در موارد دیگر، تسکین کامل ممکن نباشد. همچنین، همکاری با پزشک خود و پیروی از توصیههای او درباره درمان بسیار مهم است. از طریق ترکیب روشهای درمانی مختلف و تغییر در سبک زندگی، میتوان بهبود قابلتوجهی در کنترل لرزش بدن داشت. بهترین متخصصان نورولوژی در سایت ایزو ویزیت برای درمان لرزش بدن مشاوره آنلاین و نوبت اینترنتی ارائه میدهند.
نظرات