اختلال سلوک در کودکان

تهیه شده زیر نظر : تیم علمی تحقیقاتی ایزوویزیت


6 دقیقه

0 نظر

بروزرسانی 1403/07/26

اختلال سلوک در کودکان | تیم علمی تحقیقاتی ایزوویزیت

    اختلال سلوک در واقع نوعی اختلال رفتاری است که در سن زیر ده سالگی شروع می‌شود و در سن نوجوانی شدت پیدا می‌کند. این اختلال یک الگوی ثابتی از رفتارهای پرخاشگرانه و نافرمانی‌ها دارد‌. یکی از مهمترین و شایع‌ترین اختلال ناهنجاری که کودک از قوانین مرتبط با سن خود پیروی نمی‌کند، اختلال سلوک نام دارد که با علامت اختصاری CD شناخته می‌شود.

    اکثر اوقات والدین یا اطرافیان این گونه رفتارها را با شیطنت کودک اشتباه می‌گیرند. در عین حال شما نباید با کوچکترین رفتار یا نافرمانی به کودک خود برچسب اختلال سلوک بزنید. به این دلیل که این اختلال خیلی فراتر از شیطنت‌های کودکانه است. یکی از مشخصات این اختلال این است که کودک یا نوجوان نسبت به افراد، حیوانات خانگی.... یک رفتار ظالمانه‌ای دارد و تمایل به تخریب اموال دارد. در صورت درمان نشدن کودک، در بزرگسالی دچار اختلال شخصیت ضد اجتماعی می‌شود. در این مقاله همراه ما باشید تا با این نوع اختلال بیشتر آشنا شوید.

    اختلال سلوک چیست؟

    اختلال سلوک نوعی بیماری سلامت روان است که بیشتر در کودکان و نوجوانان دیده می‌شود. این اختلال به دلیل اینکه با یک رفتار پرخاشگرانه همراه است باعث می‌شود به رفاه دیگران آسیب رساند. کودکی که دچار اختلال سلوک است معمولا قوانین و هنجارهای اجتماعی را زیر پا می‌گذارد. می‌دانید که اولین قدم برای درمان اختلال سلوک مشورت با بهترین روانشناس سلوک است.

    علت اختلال سلوک

    علت اختلال سلوک به طور دقیق مشخص نیست. اما مشکلات ژنتیکی، روانی، بیولوژیک، اجتماعی و محیطی می‌تواند نقش داشته باشد. در ادامه هر کدام از دلایل این بیماری را توضیح می‌دهیم.

    • ژنتیک: کودکان و نوجوانان که مبتلا به اختلال سلوک هستند، ممکن است یکی از نزدیکان خانواده به بیماری‌های روانی مثل اضطراب، اختلال خلقی یا شخصیتی مبتلا باشند. این موارد می‌تواند تا حدی نشان‌دهنده این باشد که اختلال سلوک ارثی است.
    • محیطی: منظور از عوامل محیطی یعنی داشتن شرایط زندگی نامطلوب، تجربه‌های آسیب زا، تجربه تلخ و سو استفاده در دوران کودکی و روش‌های تربیتی نادرست در اختلال سلوک نقش دارد.
    • اجتماعی: زمانی که وضعیت اجتماعی و اقتصادی پایین باشد و کودک یا نوجوان توسط همسالان خود پذیرفته نشود، باعث می‌شود که دچار اختلال سلوک شود.
    • بیولوژیک: اگر کودکی در نواحی از مغز دچار آسیب شود باعث ایجاد اختلالات رفتاری می‌شود‌. اختلال سلوک در تنظیم رفتار و احساسات نقش مهمی دارد به این دلیل که با نواحی خاصی از مغز در ارتباط است. بنابراین اگر مدارهای سلول عصبی به درستی کار نکنند، علائم اختلال سلوک رخ می‌دهد.

    شدت علائم اختلال سلوک

    علائم اختلال سلوک ممکن است خفیف، متوسط یا شدید باشد که با مشاوره آنلاین روانشناسی می‌توانید شدت آن را تشخیص دهید. در اینجا هر کدام رو به طور مختصر توضیح می‌دهیم.

    1. خفیف: در صورتی که کودک مشکلات رفتاری کمی داشته باشد، یعنی علائم او در این بیماری خفیف است. برخی از این علائم مثل دروغ گفتن، فرار از مدرسه یا اینکه کودک بدون اجازه والدین در تاریکی بیرون ازخانه می‌ماند.
    2. متوسط: داشتن رفتارهای متعددی مثل دزدی، خرابکاری از علائم متوسط بیماری محسوب می‌شود. این رفتارها ممکن است بر دیگران تاثیر خفیف یا شدید داشته باشد.
    3. شدید: مشکلات رفتاری که باعث آسیب به دیگران می‌شود، از علائم شدید اختلال سلوک است. مشکلاتی مثل تجاوز جنسی، قانون شکنی و استفاده از سلاح، اختلال سلوک شدید محسوب می‌شود.

    درمان اختلال سلوک

    عوامل بسیاری مثل شدت علائم، سن کودک، میزان توانایی کودک در مشارکت و تحمل درمان، در درمان اختلال سلوک نقش بسیاری مهمی دارند. به طور کلی روش درمان به صورت دارو درمان، روان درمان و خانواده درمان است.

    • دارو درمان: روش دارو درمان به این گونه است که مشاوره به کودک کمک می‌کند تا احساسات خود را بیان کند‌. هدف از دارو درمان این است که تفکر کودک شما را تغییر دهند، خشم کودک را مدیریت کنند، مهارت استدلال اخلاقی داشته باشند و مهارت‌های حل مسائل را بهبود دهند.
    • خانواده درمانی: این روش را برای اینکه تعاملات خانوادگی و ارتباط بین اعضای خانواده بهبود یابد، استفاده می‌کنند. به این روش درمان، آموزش مدیریت والدین می‌گویند تا با آموزش راه‌هایی به والدین، بتوانند رفتار کودک را در خانه مدیریت کنند.
    • دارو درمان: هنوز دارویی برای درمان اختلال سلوک تایید نشده است. اما با توجه به صلاحدید پزشک داروهایی برای جلوگیری از پرخاشگری یا تکانشگری استفاده می‌کنند.

    روش تشخیص اختلال سلوک

    در صورتی که کودک شما دچار بیماری اختلال سلوک است باید حتما توسط یک متخصص سلامت روان ارزیابی شود. ممکن است متخصص درباره رفتار و الگوهای رفتاری کودک سوالاتی از شما بپرسد. فرزند شما باید حداقل سه رفتار مشترک از اختلال سلوک از خود نشان دهد یا اینکه مشکلات رفتاری به گونه‌ای باشد که از نظر اجتماعی و در مدرسه به فرزند شما آسیب بزند. شما می‌توانید به کمک بهترین سایت مشاوره آنلاین سریعتر این اختلال را در کودک خود شخیص دهید.

    چه کسی در معرض اختلال سلوک است؟

    افرادی که بیشتر تحت تاثیر عوامل محیطی قرار دارند شانس بیشتری برای ابتلا به این بیماری خواهند داشت. عوامل زیر می‌تواند باعث افزایش خطر ابتلا به اختلال سلوک در کودک افزایش دهد.

    • زندگی شهری
    • زندگی در فقر و تنگدستی
    • داشتن سابقه خانوادگی در این بیماری
    • داشتن سابقه اختلالات روانی
    • والدینی که الکل یا مواد مخدر مصرف می‌کنند.
    • محیط خانه ناکارآمد
    • تجربه اتفاقات آسیب زا
    • نادیده گرفته شدن
    • مورد سو استفاده قرار گرفتن
    • جنسیت مذکر

    طبیعتاً داشتن کودکی با علائم اختلال سلوک، والدین را نگران و مستأصل می‌کند. باید دقت داشته باشید که به درستی این بیماری را تشخیص دهید. با تشخیص درست و به موقع می‌توان جلو شدت این بیماری و تبدیل شدن به یک اختلال شخصیت ضد اجتماعی گرفت.

    کلام آخر

    پدیده‌ای پیچیده است که ریشه در عوامل متعدد زیستی، روانی و اجتماعی دارد. این اختلال صرفاً یک رفتار نیست، بلکه نشانه‌ای از درونی است که نیازمند توجه و درمان تخصصی است. برای درمان اختلال سلوک می‌توانید از بهترین روانشناسان در سایت ایزو ویزیت مشاوره آنلاین درمان اختلال سلوک دریافت کنید. 

    دکتر های مرتبط با این مطالب

    غلامرضا رامفر کارشناسی ارشد روانشناسی

    کرج

    4.9 (15 نظر)

    دریافت مشاوره

    دکتر زینب خسروی دکترا روانشناسی

    تهران

    5

    دریافت مشاوره

    هدی حدادی کارشناسی ارشد روانشناسی

    تهران

    5 (1 نظر)

    دریافت مشاوره

    فاطمه هاشمیان کارشناسی ارشد روانشناسی

    بندر ماهشهر

    5

    دریافت مشاوره
    نظرات
    نظر/سوال خود را وارد نمایید:
    چطور مشاوره آنلاین بگیریم؟
    انتخاب پزشک و متخصص پزشک و یا تخصص مورد نظر خود را انتخاب کنید.
    انتخاب نوع ویزیت بر اساس نوع ویزیت ارائه شده از سمت پزشک که شامل “ویزیت متنی” و “ویزیت تلفنی” انتخاب کنید.
    پاسخ به سوالات به سوال های ارسال شده در صفحه چت پاسخ دهید.
    پرداخت مشاوره ویزیت خود را از بین روش های پرداخت “آنلاین” یا “کارت به کارت” یا “ارزی” پرداخت کنید.
    پاسخ پزشک به شما بر اساس نوع ویزیت انتخاب شده، پزشک به شما پاسخ می دهد یا با شما تماس می گیرد.