ویزیت فوری با پزشک آنلاین

بی خوابی؛ قاتل سلامتی شما

تهیه شده زیر نظر : تیم علمی تحقیقاتی ایزوویزیت


7 دقیقه

0 نظر

بروزرسانی 1403/07/07

بی خوابی؛ قاتل سلامتی شما | تیم علمی تحقیقاتی ایزوویزیت

    از بی خوابی به عنوان یک اختلال خواب که بسیار هم شایع است یاد می‌شود. این اختلال موجب می‌شود که افراد با سختی فراوان به خواب بروند و هیچ‌گاه خواب عمیق را تجربه نکنند و در صورت بیدار شدن به سختی می‌توانند مجدد به خواب روند. همچنین ممکن است شما بعد از بیدار شدن احساس خستگی داشته باشید. بی خوابی باعث کاهش سطح انرژی شما می‌شود.

    تقریبا اکثر افراد مواقعی در طول زندگی خود دچار معضل خواب ناکافی و یا بی‌ کیفیت شده‌اند. اگر این مشکل به زودی حل نشود تاثیرات منفی بسیار زیادی روی تمامی ابعاد زندگی شما می‌گذارد. گاهی اوقات مشکل خواب کوتاه‌ مدت است که اغلب ریشه در استرس‌های کوتاه‌ مدت دارد. این نوع بی‌خوابی معمولا روزها یا هفته‌ها ادامه دارد، اما در اکثر موارد در کمتر از یک ماه بهبود پیدا می‌کند‌. نوع دیگر اختلال خواب که اغلب تداوم دارد،اختلال خواب مزمن است که معمولا کم‌تر شایع است.

    علائم بی خوابی

    تمامی بیماری‌ها دارای علائمی هستند که معمولا افراد به وسیله‌ی همین علائم بیماری خود را به موقع تشخیص می‌دهند و برای درمان آن اقدام می‌کنند. این بیماری نیز دارای علائمی است که بهتر است در صورت داشتن این علائم سریعا به پزشک مراجعه کنید و مشکل خود را برطرف کنید. در ادامه به تعدادی از علائم آن اشاره خواهیم کرد.

    • به خواب رفتن با سختی هنگام شب
    • بیدار شدن به دفعات در طول شب
    • بیدار شدن زود هنگام
    • داشتن حس خستگی بعد از خواب شبانه با مدت کافی
    • خستگی یا خواب‌ آلودگی روزانه
    • استرس و اضطراب
    • اختلال در توجه و تمرکز روی وظایف و کارها
    • مشکل در به خاطر سپردن موضوعات
    • افزایش دفعات خطا یا تصادف
    • داشتن نگرانی‌های مداوم درباره خواب

    علت بی خوابی

    این بیماری دلایل بسیار زیادی دارد و گاهی نیز چندین عامل دست به دست هم می‌دهند و باعث بروز این مشکل در شما می‌شوند. همچنین در صورت داشتن بیماری‌های دیگر که تحت کنترل هستند، بی خوابی می‌تواند آن‌ها را برانگیخته و تشدید کند‌. برای درمان هر چه بهتر این بیماری بهتر است با علت‌های آن‌ آشنا شوید که در ادامه به بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

    استرس

    در مواردی ممکن است افراد به علت مسائل و مشکلاتی که در زندگی روزمره، در محیط کار، مدرسه یا دانشگاه و همچنین در روابط اجتماعی آن‌ها به وجود می‌آید دچار استرس شوند‌. در صورت بروز استرس بدن شما واکنش شدیدی از خود نشان می‌دهد که این واکنش بر بسیاری از سیستم‌های بدن و همچنین بر روی کیفیت خوابتان اثر می‌گذارد. همچنین بدن افراد برای مقابله با این بی‌ خوابی و داشتن مشکل در به خواب رفتن نیز دچار استرس بیش‌تر می‌شود که در این صورت حل کردن مشکل بی خوابی و استرس سخت‌تر می‌شود.

    سبک زندگی نادرست

    در صورت داشتن عادات نادرست و ناسالم که با سبک زندگی شما ارتباط دارد، احتمال بروز اختلال بی خوابی در شما افزایش پیدا می‌کند. بیدار نگه داشتن مغز با انجام کارهای مختلف مثل کار کردن تا دیر وقت، انجام بیش از حد بازی‌های ویدیویی و استفاده از وسیله‌های الکترونیکی. همچنین اگر برای جبران کمبود خواب شب در طول روز بخوابید ممکن است ساعت بدن شما به هم بریزد که در ادامه تنظیم کردن آن بسیار سخت است. همچنین چرت‌ زدن در تایم عصر می‌تواند زمان خواب شما را به هم بریزد و شب به سختی به خواب روید.

    تغذیه نامناسب

    برای داشتن خواب راحت باید رژیم غذایی و تغذیه مناسب داشته باشید زیرا این دو با هم ارتباط مستقیم دارند. اگر تغذیه شما نامناسب باشد خواب شما نیز دچار اختلالاتی می‌شود. کافئین یک نوع محرک است و می‌تواند زمان طولانی مدتی در بدن شما باقی بماند. اگر در هنگام عصر کافئین مصرف کنید در شب دچار بی خوابی می‌شوید. علاوه بر کافئین، نیکوتین نیز می‌تواند روی خواب شما تاثیرات منفی بگذارد. همچنین مصرف غذاهای چرب و سنگین و تند که هضم آن‌ها دیر‌تر انجام می‌شود در هنگام شب می‌تواند بر روی خواب شما اثر بگذارد.

    عوارض بی خوابی

    اختلال بی خوابی در صورتی که طولانی شود و برای رفع آن اقدام نکنید عوارضی را برای شما و بدنتان به وجود می‌آورد که باعث ایجاد مشکلات فراوان در زندگی شما می‌شوند‌. بهتر است قبل از حاد شدن بیماری خود به یک پزشک متخصص مراجعه کنید، در ادامه به تعدادی از عوارض بی این اختلال اشاره خواهیم کرد.

    1. کاهش بهره ذهنی
    2. ابتلا به سرطان
    3. کند شدن واکنش محیطی
    4. خطر افسردگی
    5. افزایش خطر اختلالات عصبی
    6. ضعف سیستم ایمنی بدن
    7. افزایش خطر ابتلا به دیابت
    8. توهم
    9. پرخاشگری
    10. بالا رفتن خطر ابتلا به بیماری‌ مربوط به قلب و عروق
    11. فشار خون
    12. چاقی

    درمان بی خوابی

    برای درمان این بیماری در قدم اول باید با عادت‌های خواب سالم آشنا شوید و هر عاملی که در زندگی شما باعث ایجاد این مشکل و اختلال شده است را از بین ببرید و یا تغییر دهید. چندین روش مختلف برای درمان مشکل بی خوابی وجود دارد که در ادامه به معرفی و بررسی آن‌ها می‌پردازیم.

    درمان بی‌خوابی با رعایت کردن بهداشت خواب

    چندین نکته وجود دارد که در اصطلاح پزشکی به آن‌ها بهداشت خواب گفته می‌شود و در صورت رعایت کردن این نکات مشکل خواب شما درمان می‌شود. بهتر است هر روز در یک ساعت مشخص به رختخواب بروید و از خواب بیدار شوید. میزان خواب کافی برای افراد معمولا ۸ ساعت است که بهتر است بیش‌تر از این تایم در رختخواب نمانید. فضا و محیط اتاق خواب شما باید دارای میزان دما و نور استاندارد برای خواب راحت باشد. سعی کنید کافئین مصرف نکنید و همچنین به صورت منظم ورزش کنید. همچنین با انجام کارهای آرامبخش قبل از خواب به درمان مشکلات خواب خود کمک کنید.

    درمان بی‌خوابی با دارو

    در صورت امتحان کردن تمامی نکات بهداشت خواب و رفع نشدن مشکل و در موارد بی خوابی مزمن که روش‌های دیگر کمک به رفع این اختلال نمی‌کند معمولا پزشکان به تجویز دارو روی می‌آورند. بهتر است این دارو‌ها به صورت موقت مصرف شوند و تحت نظر و کنترل پزشک باشد. ملاتونین یکی از رایج‌ترین دارو‌ها برای درمان بی‌خوابی است که توسط پزشک تجویز می‌شود. این دارو چرخه شب و روز بدن را کنترل می‌‌کند و می‌‌توان از آن به عنوان آرام بخش، برای ایجاد احساس خواب آلودگی یا تنظیم مجدد ساعت داخلی بدن استفاده کرد.

    کلام آخر

    اختلال بی خوابی امروزه در بین افراد شایع شده است. این بیماری گاهی به صورت موقت و گاهی با مدت طولانی‌تری در افراد به وجود می‌آید. این بیماری دارای علائمی است که اگر آن‌ها را در خود احساس می‌کنید بهتر است برای تشخیص درست بیماری خود به پزشک مراجعه کنید. همچنین از عواملی که تاثیر بسیار زیادی بر روی بی خوابی افراد دارند می‌توان به استرس، سبک زندگی نامناسب و تغذیه نادرست اشاره کرد.

    دکتر های مرتبط با این مطالب

    دکتر زهرا نیک اقبالیان فلوشیپ طب خواب

    تهران

    4.8 (98 نظر)

    تجربه
    17 سال
    پوشش بیمه
    ندارد

    خدمات:

    مشکلات خواب, عمل اسلیو معده

    نظرات
    نظر/سوال خود را وارد نمایید:
    چطور مشاوره آنلاین بگیریم؟
    انتخاب پزشک و متخصص پزشک و یا تخصص مورد نظر خود را انتخاب کنید.
    انتخاب نوع ویزیت بر اساس نوع ویزیت ارائه شده از سمت پزشک که شامل “ویزیت متنی” و “ویزیت تلفنی” انتخاب کنید.
    پاسخ به سوالات به سوال های ارسال شده در صفحه چت پاسخ دهید.
    پرداخت مشاوره ویزیت خود را از بین روش های پرداخت “آنلاین” یا “کارت به کارت” یا “ارزی” پرداخت کنید.
    پاسخ پزشک به شما بر اساس نوع ویزیت انتخاب شده، پزشک به شما پاسخ می دهد یا با شما تماس می گیرد.