انواع عفونتهای واژن و راههای درمان آن
تهیه شده زیر نظر : پشتیبان ارشد ایزو ویزیت
التهاب واژن یا واژینیت به دلایل مختلف عفونی و غیرعفونی ایجاد میشود.
ویزیت آنلاین با کارشناس مامایی
دریافت مشاورهعفونتهای واژن
شایعترین علل واژینیت، عفونت باکتریایی، عفونت تریکوموناسی (یک نوع پروتوزوآ) و عفونت کاندیدازی (یک نوع قارچ) است. دستگاه واژن سالم در زنانی که در سنین باروری قرار دارند، دارای میکروارگانیسمهایی است که جزء فلور طبیعی واژن میباشند. این میکروارگانیسمها بیشتر از لاکتوباسیلوسها هستند؛ و درصورتیکه به میزان کافی وجود داشتهباشند باعث محافظت واژن از گونههای باکتریایی بیماریزا میشوند. بنابراین کاهش میزان لاکتوباسیلوسها، تعادل فلور طبیعی واژن را بهم میریزد و باعث افزایش میزان ارگانیسمهای هوازی و عفونت باکتریایی واژن میشود.
علائم عفونت باکتریایی
اگر چه که عفونت باکتریایی واژن معمولترین عارضه بدون علامت در واژینیت است، اما میتواند به همراه ترشحات خاکستری مایل به سفید و بدبو باشد؛ بویی شبیه بوی ماهی،که پس از مقاربت و در دوران قاعدگی ایجاد میشود.افزایش pH واژن به بالای 4.5 از دیگر علائم عفونی باکتریایی واژن میباشد.
علائم عفونت مخمری (قارچی)
عفونت کاندیدازی به دلیل رشد بیش از حد مخمرها، که عمدتا کاندیدا آلبیکنس است و بخشی از فلور واژن است ایجاد میشود. علائم این نوع عفونت شامل ترشحات واژن، خارش، درد و تورم میباشد. ادم و فرورفتگیهای پوستی هم از دیگر علائم رایج هستند. ترشحات واژن در عفونت کاندیدازی معمولا پنیری شکل است و حدود 70% زنان در طول عمر خود آن را تجربه میکنند.
علائم عفونت تریکوموناسی
تریکوموناس واژینالیس یک انگل تکیاخته تاژکدار است که باعث تریکومونیازیس میشود و عمدتا باعث عفونت شدید در زنان میشود. زنان مبتلا به عفونت تریکوموناسی از ترشحات سبز متمایل به زرد، بدبو و کفآلود شکایت میکنند. فرج ممکن است متورم شود و خونریزیهای زیرپوستی ایجاد شود.
عفونت واژن به علت کاهش استروژن بدن (آتروفیک)
از علائم عفونت آتروفیک نازک شدن، التهاب و جمع شدن واژن است که به علت کاهش ترشح استروژن ایجاد میشود. ترشح، خارش و سوزش، دردناک شدن رابطه جنسی و سوزش موقع ادرار کردن نیز ممکن است رخ بدهد. کاهش استروژن بدن میتواند به علتهای یائسگی، زایمان و یا در دوران شیردهی ایجاد شود.
پیشنهاد خواندن
عفونت واژن به علت حساسیت
یکی از علتهای خارش و سوزش در واژن میتواند حساسیت باشد. ممکن است این حساسیت به مواد شوینده، نواربهداشتی، تامپون و لباس زیر (اگر نخی نباشد) باشد. عامل حساسیتزا را پیدا و حذف کنید.
خطرات:
عفونت واژن در صورت برطرف نشدن عواقب خطرناکی دارد. عفونت باکتریایی در دوران بارداری خطر زایمان زودرس و سقط جنین را افزایش میدهد. عفونت تریکوموناسی میتواند باعث افزایش انتقال ویروسهای نقص ایمنی اکتسابی شود، درحالیکه عفونت کاندیدازی در دوران بارداری خطر زایمان زودرس را افزایش میدهد.
برای درمان عفونت واژن میتوانید از سرویس عفونتهای زنان در وب سایت ایزو ویزیت استفاده کنید.
بهترین روشهای درمان عفونت زنان
درمانهای دارویی
باید توجه داشت که درمان دارویی فقط باید با تجویز متخصص زنان و زایمان یا ماما مورد استفاده قرار گیرد.
درمان عفونت باکتریایی
داروهای تجویز شده میتواند شامل موارد زیر باشد:
- مترونیدازول که هم به صورت قرص و هم به صورت ژل واژینال وجود دارد.
- کلیندامایسین به شکلهای کرم واژینال، قرص خوراکی و کپسول وجود دارد.
- کپسول کلیندامایسین هم به دو صورت خوراکی و هم و واژینال استفاده میشود.
- تینیدازول و سکنیدازول از دیگر داروهای خوراکی - درمانی برای عفونت باکتریایی واژن است.
درمان عفونت قارچی
برای عفونتهای قارچی معمولا از موارد زیر استفاده میشود:
- کرم یا شیافهایی مانند میکونازول، کلوتریمازول، بتوکونازول یا تیوکونازول تجویز میشود.
- داروهای خوراکی مانند فلوکونازول نیز موثرند.
درمان عفونت تریکوموناسی
- قرص خوراکی مترونیدازول
- قرص خوراکی تینیدازول
درمان عفونت آتروفیک(کمبود استروژن)
- استفاده از کرم، ژل و یا رینگهای واژینال استروژن
- استفاده از قرصهای خوراکی و واژینال
تغییر سبک زندگی و درمانهای خانگی
افزایش آگاهی و تغییر سبک زندگی از مهمترین موارد برای پیشگیری از عفونتهای زنان است. با توجه به اینکه شایعترین نوع عفونت زنان، عفونت قارچی است، درمانهای خانگی میتوانند برای برطرف کردن عفونت قارچی موثر باشند، که میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
- خوردن محصولات لبنی پروبیوتیکدار مانند ماست.
- ماست به علت دارا بودن باکتریهای پروبیوتیک باعث کمک به افزایش میکروارگانیسمهای فلور طبیعی واژن میشود و به حفظ pH طبیعی واژن و پیشگیری از عفونت کمک میکند. - شستشوی واژن با سرکه رقیق شده؛
- برای این کار بهتر است یک فنجان سرکه را در دو لیتر آب رقیق کرده و چند دقیقه در آن بنشینید. - شستشوی روزانه واژن با آب و صابون ملایم و خشک نگهداشتن واژن پس از شستشو.
- تعویض روزانه لباس زیر.
- استفاده از لباس زیرهای نخی و آزاد که به بدن نچسبد و باعث نگهداشتن رطوبت و گرما نشود.
- شستشوی واژن قبل و بعد از نزدیکی.
- برای جلوگیری از عفونتهای مقاربتی از همسر خود بخواهید که از کاندوم استفاده کرده و بهداشت شخصی را رعایت کند.
نظرات