آب مروارید چشم

تهیه شده زیر نظر : مهدی آسانی - متخصص چشم پزشکی


11 دقیقه

4 نظر

بروزرسانی 1402/07/12

آب مروارید چشم | مهدی آسانی

    علائم آب مروارید چشم چیست؟

    • کاهش دید و تاری

    • خیرگی

    • پخش نور (احساس تابش خیره کننده در اطراف نور)

    • کاهش دید در شب 

    • کاهش دید دور و بهتر شدن موقتی دید نزدیک

    • دوبینی در چشم مبتلا به آب مروارید

    • تغییر در مشاهده رنگ

    • تغییر در شماره عینک

    آب مروارید چشم چیست؟

    آب مروارید یا همان کاتاراکت (cataract) نوعی کدورت عدسی چشم بیماران (عدسی چشم در قسمت میانی کره چشم قرار دارد و وظیفه آن این است که باعث تمرکز نور بر روی شبکیه شود) است که به طور شایع در افراد بالای ۵۰ سال و همچنین گاها در افراد جوان یا حتی نوزادان دیده می‌شود. اما بیشترین شیوع آب مروارید، نوع وابسته به سن است که در افراد با سنین بالا بیشتر دیده می‌شود. این نوع کاتاراکت معمولا با کاهش دید پیشرونده ظهور می‌کند سرعت پیشرفت آب مروارید در بین افراد مختلف می‌تواند متفاوت باشد و طی چند سال می‌تواند پیشرفت کند. اما سرعت پیشرفت آب مروارید در افراد جوان و یا افرادی که به دیابت دچار هستند بسیار زیاد است. نکته مهمی که وجود دارد این است که آب مروارید از یک چشم به چشم دیگر سرایت ندارد.

    آب مروارید چشم

    علت ایجاد آب مروارید چشم

    • سن

    • سبک زندگی ناسالم از جمله سوءتغذیه 

    • قرار گرفتن زیاد در معرض نور آفتاب

    • ضربه و آسیب به چشم و عدسی

    • مصرف طولانی‌ مدت برخی از داروها مانند کورتون

    • دیابت

    • ضربه به سر

    • سابقه خانوادگی ابتلا به آب مروارید

    • سابقه جراحت یا بیماری‌های التهابی چشم

    •  مصرف بیش از حد الکل و سیگار 

    علت ایجاد آب مروارید چشم در جوانی

    آب مروارید یک بیماری چشمی است که معمولاً در افراد بالای ۶۰ سال رخ می‌دهد اما می‌تواند افراد جوان‌تر را نیز تحت تأثیر قرار دهد. افرادی که در اوایل سنین جوانی به آب مروارید مبتلا می‌شوند، دچار آب مروارید زودرس هستند. اگر چه آب مروارید در جوانان شایع نیست، اما دانستن علل احتمالی آن برای جلوگیری از این بیماری چشمی بسیار مهم است که عبارتند از:

    • داشتن مشکل دیابت

    • استفاده طولانی مدت از تلفن‌های هوشمند، تبلت‌ها و سایر دستگاه‌های الکترونیکی

    • آسیب تروماتیک به چشم

    • نزدیک بینی بالا 

    • استفاده از داروهای استروئیدی

    • داشتن سابقه خانوادگی

    •  چاقی بیش از حد

    • مصرف زیاد الکل و سیگار

    درمان آب مروارید

    چند راه برای جلوگیری از بدتر شدن آب مروارید چشم در جوانی:

    • به طور منظم معاینه چشم داشته باشید.

    • اگر دیابت دارید مراقب قند خون خود باشید.

    • مصرف الکل و سیگار خود را کاهش دهید.

    • همیشه از یک رژیم غذایی متعادل و سالم استفاده کنید.

    • برای طولانی مدت در معرض نور ماوراء بنفش قرار نگیرید.

    اگر نکات بالا را رعایت کنید دیگر نیازی نیست در سنین پایین در مورد ابتلا به آب مروارید استرس داشته باشید. اما اگر فکر می‌کنید که آب مروارید دارید، صرف نظر از سنتان، حتما با متخصص چشم پزشکی در ایزو ویزیت ارتباط داشته باشید.

    پیشگیری از بیماری آب مروارید چشم

    می‌توانید برای محافظت از چشم‌ها و به تأخیر انداختن آب مروارید اقداماتی را انجام دهید که عبارتند از:

    • ​برای جلوگیری از آفتاب از عینک آفتابی و کلاه لبه‌دار استفاده کنید.

    •  مصرف سیگار و الکل را ترک کنید

    • معاینه گشادی مردک چشم را انجام دهید. اگر سن شما 60 سال یا بیشتر است، حداقل هر 2 سال یک بار یک این تست را انجام دهید.

    • حفظ وزن در محدود سالم

    تشخیص آب مروارید چشم چگونه است؟

    تشخیص قطعی این بیماری نه نیاز به آزمایش خاصی دارد نه تصویر برداری ویژه! بلکه تشخیص آن صرفا به وسیله‌ی معاینه با ابزار اسلیت لامپ که در مطب متخصص چشم موجود است داده می‌شود. معاینه چشم شامل آزمایش دید و معاینه چشم‌ها است.

    اگر تعدادی از علائم آب مرواید را دارید، تا حدودی به آن مبتلا هستید و بهتر است برای اطمینان بیشتر از طریق مشاوره آنلاین با متخصصان چشم، مشکلات خود را درمیان بگذارید.

    تشخیص آب مروارید

    تقسیم بندی شدت مراحل آب مروارید چشم:

    1. مرحله ابتدایی: در این مرحله آب مروارید فقط در معاینه‌ی اسلیت لامپ دیده می‌شود و بیمار شکایتی بابت کاهش دید ندارد.

    2. مرحله نابالغ: در این مرحله کاهش دیدی در حد دید یک دهم و بهتر دیده می‌شود و به معنای ظهور آب مروارید است.

    3. مرحله بالغ یا رسیده: در این مرحله دید بیمار در حد شمارش انگشتان حداکثر در فاصله سه متری است و قادر به دیدن حتی بزرگترین حروف صفحه‌ی معروف (حروف E) نمی‌باشد.

    4. آب مروارید فوق رسیده: در این مرحله بیمار انگشتان دست معاینه کننده را نمی‌بیند و دید بیمار در حد درک نور و درک حرکت دست معاینه کننده است.

    درمان آب مروارید چشم

    جراحی تنها راه خلاص شدن از آب مروارید است، اما ممکن است نیازی به جراحی فوری نداشته باشید. 

     هیچ درمان دارویی موفق تا بحال برای آب مروارید گزارش نشده است و درمان آن صرفا جراحی به روش فیکو می‌باشد که در آن بیمار غالبا تحت بی‌حسی موضعی و در برخی موارد همراه با بیهوشی تحت عمل برداشتن آب مروارید و قرار دادن لنز جدید در چشم ،قرار می گیرد. شما می‌توانید برای انجام این عمل مشاوره آنلاین با متخصص چشم پزشکی و برای بیهوشی و تاییدیه آن، مشاوره آنلاین با متخصص بیهوشی داشته باشید.


    پیشنهاد مطالعه مقاله:

    روشهای بیهوشی برای انواع عمل جراحی


    عوارض درمان نکردن آب مروارید چشم

    در برخی موارد سبب افزایش فشار کره چشم، آب سیاه و التهاب در چشم می‌شود که در موارد شدید می‌تواند نابینایی دائمی را به همراه داشته باشد.
    ولی با درمان به موقع و مشاوره تلفنی با متخصص چشم پزشکی می‌توانید جلوی این عوارض را بگیرید. 

    آیا آب مروارید باعث نابینایی می‌شود؟

    دقت داشته باشید که عارضه آب مروارید برای همه افراد کوری مطلق و نابینایی نیست؛ تنها افرادی که به‌ درمان چشم خود در زمان مناسب نمی‌پردازند و به‌آن بی‌توجه‌اند، در معرض نابینایی قرار می‌گیرند. افرادی که به‌دلیل آب مروارید، دچار کاهش دید شده‌اند، می‌توانند با جراحی‌های مرتبط، بینایی خود را بازگردانند. نتایج بینایی جراحی مدرن آب مروارید به‌گونه‌ای است که اگر فرد قبل عمل، بینایی بسیار کمی داشته باشد، بعد از عمل، بینایی خوبی به دست می‌آورد؛ به‌گونه‌ای‌که می‌تواند بدون عینک به‌انجام کارهای روزانه خود از جمله رانندگی بپردازد.

    آب مروارید مادرزادی چگونه است؟

    آب مروارید مادرزادی در نوزادان تازه متولد شده به علت‌های مختلفی همچون عوامل ارثی و ژنتیکی، عفونت، مشکلات متابولیک، دیابت، تروما، التهاب یا عوارض دارویی به وجود می‌آید. به عنوان مثال: آنتی بیوتیک‌های تتراسایکلین که برای درمان عفونت‌ در زنان باردار مورد استفاده قرار می‌گیرند باعث ایجاد آب مروارید در نوزاد می‌شوند.

    همچنین آب مروارید مادرزادی می‌تواند زمانی اتفاق افتد که طی دوران بارداری، مادر مبتلا به عفونت‌هایی همچون سرخک یا سرخجه (شایع‌ترین علت)، آبله مرغان، ویروس سیتومگالو، هرپس سیمپلکس، هرپس زوستر، پلیموئید، آنفولانزا، ویروس اپشتاین، سیفلیس و توکسوپلاسموز شود. به دلایل مشابه ممکن است بعد از گذشت مدتی، نوزادان و کودکان به آب مرواریدی تحت عنوان آب مروارید کودکان مبتلا شوند. با این حال در ۴۰ درصد موارد، ضربه‌ای که به چشم کودک وارد می‌شود عامل اصلی ابتلا به آب مروارید در کودکان است.

    آب مروارید مادرزادی

    همچنین، در ۳۳ درصد موارد آب مروارید کودکان، این کودکان با آب مروارید مادرزادی متولد شده‌اند که ممکن است در ابتدا تشخیص داده نشده باشد. به علاوه ممکن است بر اثر عوامل ژنتیکی و وراثتی که عامل ایجاد آب مروارید مادرزادی است، در روند تشکیل پروتئین‌هایی که برای حفظ شفافیت عدسی طبیعی چشم لازم هستند، مشکل به وجود آید. برای جلوگیری از آب مروارید مادرزادی، در مشاوره قبل از بارداری، پزشک متخصص به شما کمک خواهد کرد.

    عمل آب مروارید چشم چگونه است؟

    در عمل جراحی آب مروارید، لنز داخل چشم که به صورت لایه‌ای کدر شده می‌باشد، برداشته می‌شود و با یک لنز مصنوعی به نام لنز داخل چشمی یا IOL جایگزین می‌گردد تا ضعف بینایی را جبران کند. این روش معمولا به صورت سرپایی انجام می‌شود و نیازی به بستری در بیمارستان یا سایر مراکز مراقبت ندارد.
    رایج ترین جراحی آب مروارید روش فیکو است که با استفاده از امواج اولتراسوند، عدسی کدر شده داخل چشم را خرد کرده و از برش کوچکی که در کنار قرنیه ایجاد می‌شود و تنها حدود 2 تا 3 میلیمتر است، عدسی خرد شده را خارج می‌کنند. این روزها این نوع جراحی به عمل آب مروارید با لیزر معروف شده است.
    پس از خارج کردن عدسی کدر خرد شده، لنز درون چشمی جدید را که از جنس پلاستیک، آکرلیک یا سیلیکون است را از همان برش کوچک به صورت تا شده وارد چشم می‌کنند. عدسی جدید پس از قرار گرفتن پشت عنبیه، خود به خود باز می‌شود.

    آیا آب مروارید چشمم را عمل کنم؟

    این سوال شایعی است که پرسیده می‌شود. توصیه اینجانب بعنوان جراح و متخصص چشم این است که در صورتی که از کاهش محسوس بینایی خود آگاه شده‌اید و پزشک شما توصیه به جراحی کرده است از انجام آن غافل نشوید تا جلوی عوارض احتمالی گرفته شود.

    آیا عمل آب مروارید عوارض دارد؟

    مشابه هر اقدام تهاجمی روی بدن انسان این عمل هم در برخی موارد همراه با عوارضی از جمله التهاب چشم، خشکی و سوزش بعد از عمل، عفونت کره چشم، جابجا شدن لنز جایگذاری شده پس از عمل و... است. ولی با انتخاب یک پزشک کار بلد می‌توانید از مقدار زیادی از این عوارض رهایی یابید و عمل جراحی بدون عارضه و راحتی را تجربه کنید .

    آیا عمل جراحی آب مروارید درد دارد؟

    پروسه عمل جراحی از آنجا که تحت بی‌حسی یا بیهوشی انجام می‌شود دردناک نیست ولی گاها تا ۲۴ ساعت پس از عمل ممکن است بیمار مقداری احساس آزردگی داشته باشد.

    آیا بعد از عمل جراحی از عینک بی‌نیاز می‌شوم؟

    با توجه به لنزهایی که در سراسر کشور در حال استفاده است و اکثرا لنز‌های تک کانونی هستند، بیمار برای دید نزدیک بعد از عمل معمولا نیاز به استفاده از عینک نزدیک دارد. البته با پیشرفت در تکنولوژی لنزها و تولید لنزهای چند کانونی شاهد بی‌نیازی به استفاده از عینک پس از کاشت لنز چند کانونه داخل چشمی در جوامع پیشرفته هستیم.

    آیا احتمال دارد لنز جدید به مرور دچار کاهش کیفیت شود؟

    بله ،در صورت استفاده از لنزهای بی‌کیفیت هنگام انجام اعمال جراحی، ممکن است لنز جدید کارایی خود را از دست بدهد و به اصطلاح کدر شود. پس باید از جراح خود بخواهید در انتخاب لنز مناسب جهت چشمان شما دقت کافی به خرج دهد.

    آیا نیاز به لیزر جهت تمیز کردن لنز پیدا میکنم؟

    بله در موارد زیادی پس از گذشت حدود یکی دو سال بعد از عمل ممکن است کپسول خلفی نگهدارنده لنز شما کدر شود که به راحتی و به صورت سرپایی با لیزر درمان می‌شود.

    مراقبت‌های بعد از عمل آب مروارید چشم

    1. پس از انجام جراحی معمولا پزشک دو عدد قطره برای شما تجویز می‌کند که در کاهش احتمال التهاب و عفونت نقش دارند و طبق دستور پزشکتان باید مصرف شود.

    2. پس از انجام جراحی، محافظی روی چشم شما قرار داده می‌شود که حداقل توصیه می‌شود به مدت ۴۸ ساعت روی چشمان شما قرار داشته باشد و مخصوصا هنگام خواب روی چشم بماند تا از صدمات احتمالی جلوگیری شود.

    3. فردای عمل توسط پزشکتان معاینه می‌شوید.

    از حدود ۷۲ ساعت بعد عمل دید شما رفته رفته بهتر می‌شود و التهاب چشم شما کاهش می‌یابد ولی بعد از ۷۲ ساعت بعد عمل  درصورت داشتن علائمی نظیر درد، کاهش دید و قرمزی پیشرونده حتما با متخصص چشم پزشکی در ارتباط باشید

    شما با استفاده از خدمات آنلاین ایزو ویزیت می‌توانید در کمترین زمان و بدون داشتن کوچکترین دغدغه‌ای جز بیماریتان، در زمان درست و در آرامش خانه بدون مراجعه حضوری به مراکز درمانی، ویزیت آنلاین مشکلات چشم را برای خود و یا خانوادتان ثبت کنید و از متخصص چشم پزشکی، مشاوره‌ی درمانی دریافت کنید.

    کلام آخر

    به خاطر داشته باشید که بالا رفتن سن احتمال ابتلا به آب مروارید را افزایش می‌دهد و به همین دلیل ممکن است علیرغم مراقبت از سلامت چشم‌ها به این بیماری مبتلا شوید. بنابراین، باید در مورد اثربخشی راه‌های پیشگیری از کاتاراکت انتظارات واقع‌بینانه داشته باشید و با پزشک برای مدیریت یا درمان بیماری‌های چشمی همکاری کنید.

     

    نویسنده مقاله

    مهدی آسانی متخصص چشم پزشکی

    خدمات:

    ویزیت فوری, حذف عینک

    دکتر های مرتبط با این مطالب
    چطور مشاوره آنلاین بگیریم؟
    انتخاب پزشک و متخصص پزشک و یا تخصص مورد نظر خود را انتخاب کنید. ۱
    انتخاب نوع ویزیت بر اساس نوع ویزیت ارائه شده از سمت پزشک که شامل “ویزیت متنی” و “ویزیت تلفنی” انتخاب کنید. ۲
    پاسخ به سوالات به سوال های ارسال شده در صفحه چت پاسخ دهید. ۳
    پرداخت مشاوره ویزیت خود را از بین روش های پرداخت “آنلاین” یا “کارت به کارت” یا “ارزی” پرداخت کنید. ۴
    پاسخ پزشک به شما بر اساس نوع ویزیت انتخاب شده، پزشک به شما پاسخ می دهد یا با شما تماس می گیرد. ۵
    نظرات
    نظر شما
    نظر خود را در این قسمت وارد کنید...
    نظر شما
    نظر/سوال خود را وارد نمایید:
    نام و نام‌خانوادگی
    شماره موبایل
    کد تصویر
    بزرگ بامری کاربر مهمان | 19 آبان 1403
    نزدیک به دوماه است عمل اب مروارید انجام شده ولنزگذاشته شده طبق دستورپزشک دارومصرف کردم اماحالا چشمم دردمیکند وپرده جلودیدم میادوچیزی توش برخوردمیکنه لطفاراهنمای کندمتشکرم
    پشتیبان شماره۵ پشتیبان سایت | 19 آبان 1403

    سلام بزرگ عزیز.بهتره به پزشکتون برای معاینه مراجعه کنید.

    جلال رحمتی کاربر مهمان | 15 مهر 1403
    من چشم چپ را عمل آب مروارید انجام وحدود یک هفته خوب شد ودید دور م عالی شد .دکتر تشخیص داد برای چشم راست هنوز وقت دارید بعد از یکسال در ۷۰ سالگی با تاری دید وکمی مگس پران برای جراحی عمل فیکو آماده منتها بار اول بی حسی کامل چشم واصلا متوجه عمل نشدم ولی بار دوم عمل چشم راست همه چی را در وقت عمل احساس کردم .وبعد از عمل هم حدود ۳ ماه گذشته وتاری ومگس پرانی بیشتر از قبل دارم .حال نمیدانم اصلا دکتر با صداقت عمل انجام ولنز گذاشته ویا شاید از لنز نا مرغوب ویا با شماره بالاتر از نیاز عمل کرده که الان شدیداً مشکل دید ومگس پران دارم .دکتر هم عنوان کرده که با لیزر سوراخی روی لنز انجام میدهیم که بتوانید درست ببینید.الان راهنمایی بفرمائید چکنم .میتوان لنز جدیدی جایگزین کرد .یا سوراخ کردن لنز بعدا ها برای چشم بنده مشکل بوجود نمیاورد لطفا راهنمایی بفرمایید متشکرم .
    پشتیبان شماره۵ پشتیبان سایت | 15 مهر 1403

    سلام جلال عزیز.پیشنهاد می کنم ویزیت آنلاین با چشم پزشک بگیرید و عکس برای پزشک ارسال کنید و با پزشک صحبت کنید تا بتونند راهنماییتون کنند.