قرص لونژیل 1.5 میلی گرم
راههای مختلفی برای پیشگیری از بارداری وجود دارد. یکی از روشهایی که تقریبا به مدت ۳۰ سال قدمت دارد، قرص ضد بارداری خوراکی لوونورژسترول است. احتمالا تا حالا اسم قرص لوونورژسترول یا قرص اورژانسی بارداری را شنیدهاید. قرصی که بسیاری از زوجین را از بارداری ناخواسته نجات داده است. نکتههای زیادی در مورد قرص لوونورژسترول وجود دارد. اطلاع از این نکته ها باعث افزایش کارایی و موفقیت بیشتر این روش میشود.
به یاد داشته باشید که قرص لوونورژسترول فقط برای پیشگیری از بارداری اضطراری مورد استفاده قرار میگیرد و برای پیشگیری منظم و دائمی از بارداری، لازم است از محصولات دیگری استفاده کنید. مانند کاندوم، دستگاه داخل رحمی (IUD)، انواع قرصهای جلوگیری از بارداری و سایر روشها. در این خصوص حتما با دکتر زنان مشورت کنید.
لوونورژسترول قرص اورژانسی چیست؟
قرص لوونورژسترول (لنوول) که از روشهای پیشگیری از بارداری است، در بستههایی با بسته بندی فویل PVC / آلومینیوم موجود است. این قرص به رنگ سفید، گرد و صاف است. لوونورژسترول به دو شکل در بازار دارویی وجود دارد: تک قرص و دو قرص.
لوونورژسترول بدون نسخه قابل خریداری از داروخانهها میباشد.
اسم قرص اورژانسی ضدبارداری (نام تجاری و نام رایج قرص اورژانسی)
- قرص بدون نسخه My Way
- قرص Plan B One–step
- قرص بدون نسخه پرونتزا (Preventeza)
- قرص بدون نسخه Take Action.
مکانیسم اثر قرص لوونورژسترول چگونه است؟
قرص لوونورژسترول تنها حاوی پروژستین است. در حالی که سایر قرصهای پیشگیری از بارداری حاوی پروژستین و استروژن هستند. مکانیسم این قرص، تاخیر یا جلوگیری از تخمکگذاری (رها سازی تخمک) است. لوونورژسترل میتواند از لقاح تخمک و اسپرم جلوگیری کند، یا مانع از اتصال یک تخم بارور شده به رحم (لانه گزینی) شود.
تحقیقات نشان میدهند که قرصهای ضد بارداری که تنها حاوی پروژستین هستند ممکن است عوارض جانبی کمتری داشته باشند و گزینهی مطمئنتری برای برخی از افراد باشند.
اثرات قرص اورژانسی
احتمالا این مسئله ذهن شما را درگیر کردهاست که تاثیر قرص اورژانسی چیست؟ از آنجایی که لوونورژسترول به طور ناگهانی هورمونهایی را وارد بدن شما میکند، باید تاثیر زیادی داشتهباشد تا از لانهگزینی و بارداری جلوگیری کند. بارداری چه زمانی اتفاق میافتد؟ هنگامی که سلول تخمک زن و اسپرم مرد با هم ترکیب شوند و سلول تخم را ایجاد کنند. این سلول تقسیم میشود و در رحم گردش میکند تا به محل مناسبی برسد و در آن جا جای بگیرد. این دانهی کوچک در رحم میروید و شروع به رشد میکند.
تاثیر قرص اورژانسی بر دیوارهی رحم است. دیوارهی رحم در نقش زمین برای این دانه است. هنگامی که زمین مساعد نباشد، لانهگزینی اتفاق نمیافتد و سلول تخم دفع میشود و از بارداری پیشگیری میشود. قرصهای اورژانسی باعث ریزش دیوارهی رحم میشوند. با نامساعد کردن دیوارهی رحمی و غلیظ شدن ترشحات، از حرکت اسپرم و رسیدن آن به تخمک هم جلوگیری میشود. بنابراین ممکن است بارداری توسط پیشگیری از لقاح اسپرم و تخمک، جلوگیری شود.
لوونورژسترول تاثیرات دیگری هم دارد. دیگر تاثیر قرص اورژانسی به هم زدن بالانس هورمونی است. به هم خوردن بالانس هورمونی می تواند مشکلاتی را برای زن ایجاد کند که در بخش عوارض جانبی دارو به آنها پرداخته شدهاست. مثلا تهوع واستفراغ یکی از عوارض شایع خوردن قرص اورژانسی بارداری است.
چند بار میتوانید از قرص لوونورژسترول استفاده کنید؟
- شما میتوانید قرصهای ضد بارداری اضطراری را در هر زمان از چرخهی قاعدگی مصرف کنید.
- شما مجاز هستید فقط یک بار در طول چرخهی قاعدگی خود از قرص اورژانسی استفاده کنید.
- شما مجاز هستید تنها ۲ تا ۳ بار در سال از قرص اورژانسی استفاده کنید.
قرص اورژانسی فقط برای پیشگیری از بارداری اضطراری مورد استفاده قرار میگیرد و بدون نسخه نیز قابل خریداری از داروخانهها میباشد.
موارد مصرف
- یشگیری از بارداری
مقدار مصرف
- رژیم تک دوز در واقع یک قرص ۱/۵ میلی گرمی است.
- در رژیم دو دوز، هر قرص حاوی ۰/۷۵ میلی گرم لوونورژسترل است.
نکته مهم: گفته میشود که در صورت استفاده از رژیم دو دوز، قرص اول را مصرف کرده و ۱۲ ساعت بعد قرص دوم را استفاده کنید. اما طبق تجربهی پزشکان، بهتر است که هر دو قرص را باهم مصرف کنید.
زمان مصرف:
- دستورالعملهای زیر، تنها در مورد زنان با سن بیش از ۱۷ سال صدق میکند. در صورتی که سن شما کمتر از ۱۷ سال است باید برای مشاوره از پزشک زنان کمک بگیرید.
- لوونورژسترول یک قرص خوراکی است. برای حداکثر کارایی، این قرص پیشگیری از بارداری اضطراری را باید در اسرع وقت و کمتر از ۷۲ ساعت (۳روز) پس از رابطه جنسی محافظت نشده مصرف کنید.
- هرچه زمان مصرف قرص اورژانسی با رابطهی جنسی محافظت نشده بیشتر باشد، احتمال تاثیر قرص کاهش مییابد.
- با مصرف قرص لوونورژسترول تا ۳ روز بعد از رابطهی جنسی محافظت نشده، احتمال بارداری ۷۵ تا ۹۸ درصد کاهش مییابد.
- اگر در روزها و هفتهها بعد از مصرف قرص لوونورژسترول، رابطهی جنسی محافظت نشده داشتید، در معرض خطر بارداری هستید. زیرا تاثیر قرص لوونورژسترول تنها تا ۳ روز باقی میماند. پس حتماً از یک روش مکمل برای پیشگیری از بارداری استفاده کنید.
- اگر ظرف ۲ ساعت پس از مصرف قرص لوونورژسترول استفراغ کردید، باید دوز دیگری مصرف کنید. این به این معنی است که قرص، زمان لازم برای ورود به سیستم گردش خون را نداشته است. و هورمونها نمیتوانند برای جلوگیری از بارداری اثر بگذارند.
عوارض جانبی
- برخی از خانمها بعد از مصرف قرص اورژانسی، عوارض خفیف و موقتی را تجربه میکنند. عوارض جانبی قرص لوونورژسترول معمولاً چند روز ادامه مییابد.
نکات مهم
- قبل از استفاده از لوونورژسترول، مطمئن شوید که باردار نیستید.
- استفاده از قرص اورژانسی، ممکن است دورهی پریود شما را تا یک هفته به تاخیر بیندازد.
- اگر طی ۳ تا ۴ هفته از مصرف قرص اورژانسی پریود نشدید، لازم است آزمایش بارداری بدهید.
- اگر وقوع خونریزی قاعدگی بیش از یک هفته و حداکثر ۲ هفته پس از مصرف قرص اورژانسی طول بکشد، لازم است تست بارداری بدهید.
- اگر طی ۳ تا ۵ هفته پس از مصرف قرص دچار درد شکمی شدید، به پزشک مراجعه کنید. این موارد میتواند نشانگر سقط جنین یا حاملگی خارج رحمی باشد.
- مصرف دوزهای اضافی قرص ضد بارداری اضطراری، میزان تاثیر قرص را افزایش نمیدهد.
- تصور میشود که لوونورژسترول پس از مصرف وارد شیر مادر میشود. لذا در مادران شیرده باید با احتیاط استفاده شود.
- اگر به قرص لوونورژسترل یا هر یک از ترکیبات موجود در آن حساسیت دارید، بهتر است از آن استفاده نکنید؛ یا قبل از استفاده از آن با پزشک خود مشورت کنید.
- طبق تحقیقات انجام شده، قرص لوونورژسترول ممکن است در زنان دارای اضافه وزن، به درستی عمل نکند.
- در مورد تاثیرات کلیوی و کبدی قرص لوونورژسترول تحقیقاتی انجام نشده است، به همین دلیل اطلاعاتی در دسترس نمیباشد.
- این محصول برای استفاده در سنین قبل از قاعدگی (قبل از ۱۷ سال) در نظر گرفته نشده است. و دادههای دارویی برای این جمعیت در دسترس نیست.
- هیچ مدرکی مبنی بر افزایش خطر سرطان با مصرف کوتاه مدت پروژستینها وجود ندارد.
- قرص لوونورژسترل باید در دمای اتاق بین ۱۵ تا ۳۰ درجهی سانتیگراد (۵۹ تا ۸۶ درجهی فارنهایت) و دور از گرما و رطوبت و به دور از دسترس کودکان نگهداری شود.
تداخلات دارویی
- تداخلات دارویی ممکن است نحوهی عملکرد داروها را تغییر دهد. یا خطر ابتلا به عوارض جانبی جدی را افزایش دهد. داروها یا فرآوردههای گیاهی که تجزیهی پروژستینها را افزایش میدهند، ممکن است غلظت پلاسمایی پروژستینها و اثر قرصهای حاوی پروژستین مثل لوونورژسترول را کاهش دهند. این اثر میتواند منجر به بارداری شود.