ام آر آی (MRI) چیست؟
تهیه شده زیر نظر : تیم علمی تحقیقاتی ایزوویزیت
تصویربرداری MRI روشی برای معاینه و بررسی اندامهای داخلی بدن افراد است که در آن از امواج رادیویی، مغناطیسی و کامپیوتر استفاده میشود. این نوع تصویربرداری هیچ نوع دردی نداشته و نیازی به استفاده از اشعه ایکس نیز ندارد. برخی افراد برای گرفتن تصویر با این روش، محدودیتهایی دارند. بیمارانی که معمولا ضربان قلب بالایی دارند، اشخاصی که ایمپلنت دندانی و گیره فلزی در بدن خود دارند، نمیتوانند عکس ام آر آی بگیرند.
ویزیت آنلاین با متخصص ارتوپد
دریافت مشاورهام آر آی چیست؟
عکسبرداری به روش Magnetic Resonance Imaging یا به اختصار MRI، یکی از شیوههای تهیه تصویر در پزشکی امروزی است. پزشکان حاضر در بهترین مرکز تصویربرداری در مشهد، با این تصویربرداری میتوانند بافتهای درون بدن را مشاهده کرده و نوع بیماری را تشخیص دهند. در عکسبرداری به روش سی تی اسکن، به بدن افراد اشعه ایکس تابانده میشود که اگر از حد معینی بالاتر برود، برای بدن خطرساز خواهد شد. ولی، در ام آر آی، از این اشعه استفاده نمیشود و آسیبهای احتمالی کمتر خواهد شد.
ام آر آی چگونه عمل میکند؟
در دستگاه تصویربرداری ام آر آی، آهنرباهایی وجو دارد که میدان مغناطیسی قوی تولید میکنند. میدان مغناطیسی این پروتونهای موجود در بدن را تحت تاثیر قرار خواهد داد. در این شرایط، یک جریان با فرکانس رادیویی وارد بدن بیمار شده تا پروتونها تحریک شوند و حالت تعادل خود را از دست بدهند. با ایجاد این میدان، پروتونهای موجود بدن با آن هماهنگ خواهند شد.
زمانیکه این میدان خاموش شود سنسورهای موجود در دستگاه ام آر آی، انرژی آزاد شده در زمان همسو شدن میدان با پروتونها را تشخیص میدهند. این مورد چندین بار تکرار خواهد شد. سپس، باتوجه به میزان انرژی آزاد شده و تغییر شیمیایی ماهیت مولکولها، پزشکان از روی عکس نوع بیماری را تشخیص میدهند.
فرآیند تصویربرداری ام آر آی
ظاهر دستگاه MRI مانند اتاقی کوچک است که یک تونل درون آن وجود دارد. یک تخت در جلو این دستگاه تعبیه شده که بیمار روی آن دراز میکشد و به درون تونل میرود. تصویربرداری با این روش به زمان بیشتری نیاز دارد و به 15 تا 45 زمان نیاز است.
در زمان عکسبرداری، بیمار باید بدون حرکت باشد تا تصویر نهایی، دقیق و با وضوح بالا تهیه شود. در هنگام کار، معمولا صداهای بلند ولی بیخطر از دستگاه شنیده میشود. پس از اتمام کار، نوع بیماری را میتوان با تفسیر آنلاین ام آر آی نیز تشخیص داد.
مزایای MRI چیست؟
در موارد زیر به سوال مزایای MRI چیست، پاسخ داده میشود:
- این نوع تصویربرداری غیر تهاجمی بوده، چراکه به اشعه ایکس نیازی ندارد.
- عکس ام آر آی میتواند در تشخیص عمده بیماریها مانند سرطانها، مشکلات قلبی عروقی و ناهنجاریهای عضلانی کمک شایانی کند.
- این تصویر روی ناهنجاریهای استخوانی، واکنش آلرژیک کمتری دارد.
- ام آر آی یک شیوه غیرتهاجمی و جایگزینی بسیار مناسب برای عکسبردای با اشعه ایکس، آنژیوگرافی و سی تی اسکن است.
ریسک و خطرات MRI
اگر در زمان تصویربرداری، افراد به نکات و توصیههای ایمنی توجه نمایند، این دستگاه هیچ عوارضی برای آنها نخواهد داشت. در زمان کار دستگاه، بیمار اشیاء فلزی به همراه باشد، شاید به او کمی آسیب وارد شود.
وجود گیره روی رگ که ناشی از جراحی باشد نیز خطرناک بوده و میتواند در میدان مغناطیسی دستگاه، شروع به حرکت کند. افرادی که از سمعک استفاده میکنند یا پیس میکر قلبی دارند نیز میتواند کارکرد دستگاه را مختل کرده و برای خود فرد نیز خطرناک باشد.
آمادگی انجام MRI
برای آماده شدن جهت انجام ام آر آی باید مراحل زیر را انجام دهید:
- لباس مخصوص بیمارستان یا یک پوشاک بدون فلز بپوشید.
- طبق دستورالعمل، آزمایشات (در صورت تجویز)، تزریق، دارو، خوردن یا آشامیدن را انجام دهید.
- اگر به موادی خاص آلژی دارید، اپراتور را در جریان قرار دهید.
- درصورتیکه باردار هستید، حتما پزشک و اپراتور را از این مسئله آگاه کنید.
- خانمها هیچگونه آرایشی نباید داشته باشند.
سپس، بیماران روی یک تخت دراز کشیده و درون تونل میروند. در این شرایط بدن فراد باید بدون حرکت باشد. به این مورد توجه کنید که اگر فوبیای فضاهای بسته دارید، این تصویربرداری مناسب شما نخواهد بود.
کلام آخر
امروزه با پیشرفت فناوری در حوزه پزشکی، تشخیص و درمان انواع بیماریها از شیوه سنتی به مدرن تغییر پیدا کرده است. تصویربرداری به روش MRI، یک شیوه پیشرفته و مطمئن برای تشخیص انواع بیماریها است. بهترین ارتوپد آنلاین نیز میتواند این عکس را تجویز کند.
این شیوه، دقت و وضوح بالایی دارد و برای تهیه عکس از بافتهای داخلی و نرم بدن، بسیار کارآمد است. در ام آر آی از اشعه ایکس استفاده نشده و به همین دلیل، میزان عوارض وارده را به حداقل رسانده است.