اختلال اضطراب جدایی چیست؟
تهیه شده زیر نظر : آسیه لطفعلی پور - کارشناسی ارشد روانشناسی
اضطراب جدایی یکی از شایعترین اختلالاتی است که در سنین کودکی برای افراد به وجود میآید. زمانی که فرد بزرگسال یا کودک نسبت به جدایی از افرادی که وابستگی عاطفی زیادی به آنها دارند وحشت، ترس و نگرانی بیش از حدی از خود نشان میدهند، یعنی دچار اختلال اضطراب جدایی شدهاند. در صورتی که فرزندتان از این اختلال رنج میبرد، بهتر است هر چه زودتر جهت درمان، از مشاوره آنلاین با روانشناس کودک کمک بگیرید. همچنین در ادامه این مقاله مطالبی را در مورد علائم، علل و شیوههای درمان اختلال اضطراب جدایی ارائه دهیم.
نشانههای اختلال اضطراب جدایی چیست؟
برخی علائم اختلال اضطراب جدایی در کودکان و بزرگسالان متفاوت است و تعدادی از آنها نیز به هم شباهت دارند. همچنین امکان دارد این علائم در کودکان به صورت رفتاری و احساسی خود را نشان دهند و در هر کودک منحصر به فرد باشند. در ادامه به معرفی مهمترین و شایعترین نشانههای اختلال اضطراب جدایی در کودکان اشاره خواهیم کرد.
- ناراحتی و اضطراب
- مشکلات خواب
- مشکلات تحصیلی
- مشکلات گوارشی
- افزایش وابستگی به شخص یا شیء خاص
- تغییرات در رفتار
- پریشانی و نگرانی مداوم
- عدم تطبیق با تغییرات
- پرخاشگری
- کابوس شبانه
- شب ادراری کودک
- ترس از تنها ماندن
- ترس از ربوده یا گم شدن
- گشتن مداوم دنبال والدین یا مراقب خود
- امتناع از خوابیدن به تنهایی
- نگرانی و تشویش شدید در صورت جدایی از خانواده
- درد یا تنش عضلانی
چه عواملی در ایجاد اضطراب جدایی نقش دارند؟
اغلب زمانی که افراد یک اتفاق و یا رویداد تلخ و پر استرس را در زندگی تجربه میکنند، دچار اختلال اضطراب جدایی میشوند. همچنین در صورتی که فرد دارای والدینی بیش از حد محافظ یا مداخلهگر باشد، امکان ابتلا به اختلال اضطراب جدایی بیشتر است. ترک والدین، مرگ عزیزان، تغییر مدرسه، جدایی یا طلاق والدین، نقل مکان کردن از شهری به شهر دیگر، اعتیاد به الکل یا مواد مخدر والدین و به فرزند خواندگی گرفتن کودک از عوامل ایجاد این اختلال در کودکان هستند. علاوه بر آن طبق تحقیقات انجام شده میتوان این اختلال را یک بیماری ارثی دانست. در صورتی که فرزندتان به علت تجربه یکی از عوامل ذکر شده به این بیماری مبتلا شده است، میتوانید جهت درمان به بهترین روانشناس در تهران مراجعه کنید.
نقش والدین اختلال اضطراب جدایی در کودکان
خانواده و والدین میتوانند کمک بسیاری به درمان کودکان با اختلال اضطراب جدایی کنند و نقش بسیار مهم و حیاتی در این زمینه دارند. ارتباط نزدیک و پایدار با والدین و مورد توجه، حمایت و اعتنای آنها قرار گرفتن میتواند از بروز اختلال اضطراب جدایی در کودک جلوگیری کند. والدین باید درباره اختلال اضطراب جدایی و راهکارهای مقابله با این بیماری آموزش ببینند و اطلاعات لازم را کسب کنند تا در صورت لزوم بتوانند به بهبود شرایط کودک خود کمک کنند. به طور کلی والدین میتوانند با ایجاد کردن فضای مناسب جهت صحبت در خانواده، تشویق فرزند به بیان احساسات و تفکرات و حمایت از آنها هنگام روبرو شدن با ترس و نگرانی، اختلال اضطراب جدایی در کودکان را مدیریت کنند. همچنین به عنوان راهکارهای موثر برای کمک به کودکان مبتلا به اختلال اضطراب جدایی میتوان به همکاری و هماهنگی بین والدین، اشتراک گذاری تجربیات و راهکارها و تقویت حس اعتماد و امنیت در خانواده اشاره کرد.
چه زمانی اضطراب جدایی یک مشکل جدی است؟
با مشاهده چند مورد از علائم ذکر شده برای اختلال اضطراب جدایی به مدت حداقل یک ماه در کودکان و حداقل شش ماه در بزرگسالان به صورت مداوم باید جهت درمان به پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین این علائم باید در عملکرد شغلی، اجتماعی و روابط شخصی فرد اختلال ایجاد کنند تا به عنوان یک مشکل جدی تلقی شوند.
شیوه درمان اختلال اضطراب جدایی
جهت درمان اختلال اضطراب جدایی روشهای مختلفی وجود دارد. اولین راهکار برای درمان کودکان مبتلا به این بیماری مراجعه به روانشناس کودک است. روانشناس پس از بررسی علائم و مشکل کودک از درمان شناختی رفتاری برای آموزش مهارتهای کاهش دادن اضطراب دوری از والدین کمک میگیرد. در مرحله دوم آموزشها و راهنماییهای لازم توسط روانشناس آنلاین به والدین کودک مبتلا به اختلال اضطراب جدایی داده میشود، تا نحوه رفتار درست با فرزند خود را بدانند. همچنین در صورتی که کودک از اضطراب شدید رنج میبرد و در موارد خاص از دارو درمانی نیز استفاده میشود که باید حتما توسط روانپزشک تجویز شود.
کلام آخر
بروز اختلال اضطراب جدایی در کودکان و بزرگسالان تاثیر بسیار زیادی بر کیفیت زندگی آنها دارد. شاید فکر کنید که تشخیص دادن این بیماری کمی دشوار است اما خوشبختانه میتوان آن را درمان کرد. بهتر است در صورتی که احساس میکنید فرزندتان دچار اختلال اضطراب جدایی شده است سریعا به پزشک متخصص مراجعه کنید. همچنین در این مقاله مطالبی در مورد این بیماری، علائم و عوامل ایجاد آن ارائه دادیم که میتواند کمک بسیاری در زمینه شناخت و جلوگیری از بروز آن در فرزندان به والدین کند.
سوالات متداول
مهم ترین علائم اختلال اضطراب جدایی چیست؟
عوامل موثر در ابتلا به اختلال اضطراب جدایی چیست؟
از چه روشهایی جهت درمان اختلال اضطراب جدایی استفاده میشود؟