اختلال بی اعتنایی مقابله ای ODD
تهیه شده زیر نظر : علی اصغر سرائی - دکترا روانشناسی
تعریفODD
الگوی رفتاری نافرمان، متخاصم و منفیکارانه رفتار در قبال شخصیتهای صاحب قدرت که حداق 6 ماه دوام آورده باشد، که معمولا قبل از 8 سالگی و حداکثر در اوایل نوجوانی مشخص میشود.
ویزیت آنلاین با متخصص گوارش و کبد
دریافت مشاوره- عصبانیت بیش از حد، اغلب مداوم، مکرر
سطح بالای واکنشپذیری هیجانی آنها است و عدم تحمل ناکامی یعنی اگر با ( نه ) مواجه شوند خیلی سریع واکنشهای هیجانی انفجاری از خود نشان میدهند، که معمولا مناقشههای بسیار زیادی با والدین و معلمان دارند.
- خلق خشمگین، تحریکپذیری، جر و بحث، نافرمانی، لجبازی و کینهجویی از علائم اصلی این اختلال هستند.
خصوصیات بالینی:
- اغلب عمدا دیگران را آزار میدهند،
- دیگران را به خاطر اشتباهات خود سرزنش میکنند و به راحتی دچار اختلال میشوند.
- والدین اغلب سفت و سختتر و تحریکپذیر هستند رفتارها نسبت به خواهر و برادرممکن است از دیگران عصبانی به نظر برسد،
- وقتی کسی آنها را ناراحت میکند، انتقام گرفتن را بیشتر از در نظر گرفتن راه حلهای حساس ترجیح میدهند.
علایم:
- عصبانیت و تحریکپذیری:
عصبانی از کنترل خارج میشود، به راحتی اذیت میشود. - سرپیچی و استدلالگرایی:
افراد معتبر بحث میکند، از رعایت اقتدار یا قوانین امتناع میورزد، عمدا دیگران را آزار میدهد، دیگران را به خاطر اشتباهات سرزنش میکند. - انتقامجویی:
به دنبال انتقام برای اعمال نادرست درک شدهاست.
پیشنهاد مطالعه مقاله:
ملاکهای تشخیصی
- الف) الگویی از خلق و رفتار بیقرار، خصومتآمیز، گستاخانه و غیر منطقی که حداقل ۶ ماه طول کشیده و درخلال آن چهار مورد یا بیشتر از موارد زیر وجود داشته باشد:
خلق بی قرار و خشمگین
1- غالبا نمیتواند خشم خود را کنترل کندو
2- غالبا زود رنج است و براحتی میرنجد.
3- غالبا خشمگین و یا اوقات تلخی میکند. - ب) آشفتگی رفتاری باید موجب اختلال چشمگیری در عملکرد اجتماعی، تحصیلی یا شغلی یا دیگر نواحی مهم عملکردی شود.
- پ) رفتارها منحصرا در جریان یک اختلال خلقی، سایکوز، مصرف مواد، افسردگی یا اختلال دوقطبی روی نمیدهند.
رفتار نافرمانی و یا گستاخانه (جروبحث و چالش برانگیزی)
4- غالبا با مراجع قدرت مشکل دارند ( برای کودکان و نوجونان با بزرگسالان ) مشکل دارند.
5- اغلب به طور فعال در مقابل درخواست مراجع قدرت و یا قانون مقاومت میکند و یا آن را رد میکند.
6- غالبا آشکارا دیگران را میرنجاند.
7- غالبا به خاطر اشتباهات خود، دیگران را سرزنش میکنند.
غیرمنطقی بودن و کینه توزی
8- در ۶ ماه گذشته حداقل ۲ بار از سر کینه توزی قصد آسیب زدن یا ناراحت کردن دیگران را داشتهباشد.
توجه: برای کودکان تا ۵ سال رفتار باید بیشتر روزها در یک دوره ۶ ماهه وجود داشته باشد و برای کودکان بزرگتر رفتار باید حداقل یک بار در هفته در یک دوره ۶ماهه وجود داشته باشد.
علل ODD
علت دقیق odd مشخص نیست، اما مشخص است...
اعتقاد بر این هست که ترکیبی از بیولوژیک، عوامل ژنتیکی و محیطی ممکن است در ایجاد این بیماری نقش داشته باشند. بیولوژیکی برخی از مطالعات نشان میدهد که نقص یا آسیب به نواحی خاصی از مغز میتواند منجر به مشکلات رفتاری جدی در کودکان شود. علاوه بر این، odd با مقادیر غیر طبیعی انواع خاصی از مواد شیمیایی مغز یا انتقال دهنده های عصبی مرتبط است.
انتقالدهندههای عصبی به سلولهای عصبی در مغز کمک میکنند با یکدیگر ارتباط برقرار کنید. اگر این مواد شیمیایی تعادل نداشتهباشند یا به درستی کار نکنند، پیامها ممکن است به درستی از مغز عبور نکنند و منجر به علائم odd و سایر بیماریهای روانی شوند. علاوه بر این، بسیاری از کودکان و نوجوانان مبتلا به odd همچنین دارای بیماریهای روانی دیگری مانند adhd، اختلالات یادگیری، افسردگی یا اختلال اضطراب هستند که ممکن است به مشکلات رفتاری آنها کمک کند.
برخی از رویکردهای درمانی که میتوانند برای مدیریت odd مفید باشند عبارتند از:
درمان مدیریت خشم:
کودکانی که با تنظیم هیجانی دست و پنجه نرم میکنند، در کنترل خشم نیز مشکل دارند. مدیریت خشم میتواند تکنیکهای آرامسازی، هدفگذاری، حل مشکل مؤثر، شناسایی محرکها و تشخیص پیامدها را آموزش دهد.
بازی درمانی:
اگرچه بزرگسالان ممکن است به odd مبتلا شوند، odd بیشتر در کودکان تشخیص داده میشود. کودکان خردسال ممکن است برای درک یا بیان احساسات خود دچار مشکل شوند. بازی درمانی یک خروجی جایگزین ارائه میدهد. از طریق بازی، کودکان میتوانند از طریق احساسات خود کار کنند، رفتار خود را درک کنند و بر مهارتهای مقابله ای جدید مسلط شوند.
پیشنهاد مطالعه مقاله:
۱۱ روش کنترل استرس کودکان برای رفتن به مدرسه
خانواده درمانی:
odd میتواند کل خانواده را مختل کند. خانواده درمانی به اعضای خانواده مهارتهای مقابله و ارتباط بهتری را آموزش میدهد. نوعی درمان به نام درمان تعامل والد-کودک به والدین و کودکان کمک میکند تا در عین پرورش مهارتهای فرزندپروری مثبت، ارتباط مؤثرتری داشتهباشند. برخی تحقیقات نشان میدهد که میتواند زندگی خانوادگی را در کودکان مبتلا به odd بهبود بخشد. رویکرد دیگری به نام حل مشکل مشارکتی، میتواند به کودکان و والدین کمک کند تا برای حل مشکلاتی که odd ارائه میکند، با یکدیگر همکاری کنند.
پیشنهاد مطالعه مقاله:
آثار مثبت غذا خوردن دسته جمعی برای کودکان
آموزش مهارتهای اجتماعی:
افراد مبتلا به odd در ابداع راه حل هایی برای چالشهای اجتماعی، مانند دعوا با یک دوست، بیشتر از افراد بدون odd مشکل دارند. رویکردهایی که مهارتهای اجتماعی را آموزش میدهند و حل مسئله خلاق را تقویت میکنند، میتوانند از روابط سالمتر حمایت کنند و از مشکلات در مدرسه و محل کار جلوگیری کنند.