کنترل دیابت با طب سنتی
تهیه شده زیر نظر : جمشید شایانفر - متخصص طب سنتی
دیابت یک بیماری شایع در جهان است که به علت کاهش تولید انسولین یا مقاومت سلولی بدن در برابر انسولین ایجاد شده و باعث افزایش قند خون نسبت به حالت طبیعی میشود. تا کنون داروهای گیاهی زیادی که اثرات کاهندگی قند خون را داشتهاند در طب سنتی ایران شناخته شدهاند. در افراد مبتلا به دیابت نوع دو که عمدتا مقاومت انسولینی دارند مصرف گیاهان دارویی میتواند به کنترل بهتر قند خون کمک کند.
این مقاله به معرفی برخی از گیاهان دارویی میپردازد که اثرات ضددیابتی دارند و میتوانند باعث کنترل قند خون به ویژه در افراد مبتلا به دیابت نوع دو و پیش دیابتیها (قند خون بین 110-130mg/dl) شوند.
ویزیت آنلاین با متخصص غدد درون ریز و متابولیسم
دریافت مشاورهگیاهان دارویی مفید برای دیابت
1.دارچین:
یک ادویه رایج، داروی گیاهی و مکمل عالی برای کاهش قند خون است. در طب سنتی به عنوان یک آنتیاکسیدان برای بیماری دیابت معرفی شدهاست. مطالعات حیوانی و انسانی نشان میدهد که مصرف دارچین میتواند مقاومت انسولینی را بهبود بخشد و باعث کاهش قند خون و HbA1C (متوسط قند سه ماهه) شود. در واقع مصرف منظم یک گرم دارچین برای مدت سه ماه اثرات قابل توجهی در کاهش HbA1C دارد.
2. تخم شنبلیله:
در طب سنتی برای درمان چاقی و قندخون کاربرد دارد. مکانیسم اثر آن از طریق افزایش جذب قند توسط سلولهای کبدی است. شنبلیله هنگامیکه با پیاز مصرف شود اثرات ضددیابتی بیشتری از خود نشان میدهد. در افراد مبتلا به قند خون که متفورمین (داروی کنترل قند خون) مصرف میکنند، استفاده از تخم شنبلیله باعث افزایش اثرات متفورمین میشود.
3. گزنه:
پژوهشها نشان میدهد که مصرف عصاره گزنه به طور منظم و به مدت دو ماه سبب کاهش قند خون ناشتا و HbA1C میشود. افرادی که قند خون ناشتای آنها در مرز پیشدیابت قرار دارد با مصرف عرق گزنه میتوانند قند خون ناشتا خود را کاهش دهند.
4. خارمریم:
ماده موثره خارمریم سیلیمارین نام دارد و مصرف آن موجب افزایش حساسیت سلولها به انسولین و کاهش قند و تریگلیسرید خون میشود.
5.گشنیز:
مطالعات متعدد نشان میدهند که مصرف برگ و تخم گشنیز به طور منظم به عنوان ادویه باعث کاهش قند خون میشود. دانههای گشنیز میتوانند به بهبود سوخت و ساز کربوهیدراتها در بدن کمک کند که این امر میتواند تاثیر مهمی در کنترل قند خون داشته باشد. علاوه بر این مصرف تخم گشنیز باعث کاهش کلسترول و چربی خون نیز میشود.
6. زنجبیل:
یکی از کاربردهای زنجبیل در طب سنتی کاهش فشار خون، کاهش قند خون، کاهش دردهای عضلانی، گلودرد و تب است. مطالعات بالینی نشان دادند هنگامیکه مکمل زنجبیل به میزان سه گرم در روز و به مدت سه ماه در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو مصرف میشود باعث بهبود و کنترل قند خون خواهد شد.
7. سیر:
سیر دارای مقادیر فراوانی از اسیدآمینههای سولفوردار است، که مسئول بروز ویژگیهای دارویی آن هستند. از قدیم دارای اهداف پزشکی در کاهش قند خون، تری گلیسرید و کلسترول بوده و عملکرد عروق خونی و قلب را بهبود میبخشد. سیر با کاهش چربی خون خطر بروز تصلب شرائین را در افراد دیابتی کاهش میدهد.مصرف روزانه 2 تا 3 گرم سیر خشک یا 4 گرم سیر تازه به مدت 6 هفته میتواند باعث کاهش قند خون و HbA1C در بیماران مبتلا به دیابت نوع دو شود.
8. سماق:
بر اساس مطالعات، سماق حاوی طیف وسیعی از ترکیبات شیمیایی با فعالیت آنتیاکسیدانی قوی، از جمله تاننها، آنتوسیانینها و فالونوئیدهاست. آنتیاکسیدانها از سلولها در برابر آسیب محافظت میکنند و استرس اکسیداتیو را در بدن کاهش میدهند. اثر ثابت شدهای در کاهش قند خون داشته و میتوان آنرا همراه و عدههای غذایی بصورت دمکرده و یا خود آن را بعد از غذا مصرف نمود.
9. زیره سبز:
از دیگر گیاهانی است که علاوه بر خاصیت آنتیاکسیدانی پایین آورنده قند خون نیز میباشد، که بصورت دمنوش به میزان یک قاشق مرباخوری در یک فنجان آب جوش (بمدت ده دقیقه دم بکشد) قابل استفاده است. در بیمارانی که علاوه بر قند بالا دچار اختلال هضم نیز میباشند، استفاده از زیره سبز بسیار مناسب است.
هر چند گیاهان اشاره شده نقش مثبتی در بهبود و کنترل بهتر قند خون ایفا میکنند و اثر بخشی آنها در نسخههای درمانی طب سنتی در کاهش قند خون مورد بررسی و اثبات قرار گرفته است، اما توجه به وضعیت مزاجی افراد نیز باید در هنگام استفاده از این گیاهان مورد توجه قرار گیرد(بهعنوان مثال استفاده از زنجبیل و یا سیر بعلت طبیعت گرم ممکن است در افراد گرم مزاج مبتلا به دیابت باعث بروز مشکلاتی شود)ضمن آنکه قطع ناگهانی داروهای شیمیایی مانند متفورمین، گلیبنکلامید و ...و جایگزین کردن آنها با داروهای گیاهی بصورت خودسرانه پیشنهاد نمیشود.
این گیاهان در صورت مصرف منظم و به اندازه، زیر نظر پزشک طب سنتی به ویژه در افرادی که در مراحل اولیه دیابت با محدوده قند125-100 میلیگرم در دسی لیتر قرار دارند، میتواند روش مناسبی برای کنترل قند خون باشد. بدیهی است در افراد مبتلا به دیابت نوع دو میتوان ضمن مشاوره با پزشک متخصص طب سنتی و اصلاح سبک زندگی از جمله داشتن فعالیت فیزیکی مناسب، مصرف کافی فیبر، مدیریت خواب، کنترل استرس و اضطراب، پیشگیری از یبوست دوز داروهای مصرفی شیمیایی را بتدریج و با بررسی لازم کاهش داد و متناسب با وضعیت مزاجی فرد، از گیاهان دارویی معرفیشده استفاده نمود.
لازم به ذکر است کنترل و تنظیم سوخت و ساز بدن نقش مهمی در تنظیم قند و چربی خون و پیشگیری از ابتلا به بیماریهای مربوط به آنها میشود.
نظرات