فوق تخصص مغز و اعصاب (نورولوژی)
Tab sertraline 50 mg
سرترالین چیست؟
سلول های مغزی که نورون نامیده می شوند، مواد شیمیایی مختلفی را جهت ارتباط با سایر نورون ها ترشح می کنند. این یعنی یک سری تکانه الکتریکی بین نورون ها مسئول کارکرد های بخش های مختلف مغز می باشند.
سروتونین یکی از این مواد شیمیایی است که در مغز تولید می شود. زمانی که سروتونین از نورون ترشح می گردد، منجر به تحریک سایر نورون ها می شود، سپس توسط پمپ هایی به سلول های مغزی باز می گردد و بازیابی می شود.
سرترالین متعلق به خانواده ی داروهای ضدافسردگی مهارکننده ی پمپ جمع کننده ی سروتونین (SSRIs)می باشد که در اختلالات مختلفی از جمله درمان افسردگی، حملات ترس، اختلالات اضطرابی و وسواس تجویز می شوند.
افسردگی و حملات ترس(panic disorder) عموماً بدون علت مشخصی در افراد بروز می کنند یا در اثر مشکلات ارتباطی،ضربه ی روحی یا یک بیماری رخ می دهد.
دارو های مهار کننده ی پمپ جمع کننده ی سروتونین (داروهای SSRIs )که سرترالین یکی از آنها می باشد ،سطح سروتونین را در فضای بین نورون ها افزایش می دهند.این کار کمک به برطرف سازی علائم افسردگی و حملات ترس و بسیاری از اختلالات دیگر مربوط به خلق و خو در برخی از افراد می شود. سرترالین به علت کاهش میل جنسی در درمان انزال زودرس نیز کاربرد دارد
موارد مصرف
- افسردگی
- ترس
- بیماری وسواس
- انزال زودرس
موارد منع مصرف
مصرف در دوران باررداری و شیردهی:
مصرف این دارو در دوران بارداری و یا شیردهی تنها زمانی مجاز است که نیاز به آن کاملاً محرز شده باشد و فواید حاصله به طورکامل بر زیان احتمالی آن بر جنین و یا نوزاد برتری داشته باشد.
مقدار مصرف
- طبق دستور پزشک مصرف شود.
دقت کنید
- جهت بررسی پیشرفت درمان مرتباً با پزشک در ارتباط باشید.
- در صورت نیاز به استفاده از داروهای دیگر، حتماً پزشک را مطلع نمایید.
- از مصرف همزمان این دارو با ترکیبات حاوی الکل خودداری نمایید.
- مصرف این دارو ممکن است سبب خواب آلودگی شود، بنابراین در طول مصرف دارو در هنگام رانندگی و یا اعمالی که نیاز به هوشیاری دارد، احتیاط نمایید.
- در صورت نیاز به قطع دارو حتماً پزشک معالج را در جریان قرار دهید زیرا ممکن است کاهش تدریجی دارو مورد نیاز باشد.
هشدارها
- تا 14 روز پس از و یا در طول مصرف این دارو، از مصرف داروهای مهارکننده MAO خودداری کرده و نیز تا 14 روز پس از و یا در طول مصرف داروهای مهار کننده MAO از مصرف سرترالین خودداری نمایید.
- در صورت مصرف داروهایی نظیر استمیزول، دیژیتوکسین، موکلوبماید، داروهای محرک سروتونین و یا داروهایی با فعالیت سروتونرژیکی مانند ترفنادین، ضد افسردگیهای سه حلقهای و وارفارین پزشک معالج را در جریان قرار دهید.
- ممکن است دارو موجب افزایش حالات افسردگی و یا سرخوشی در برخی از بیماران گردد. احتمال بروز این حالات در بیماران با سابقه تغییرخلق بیشتر است.
- جهت قطع مصرف دارو باید مقدار را به تدریج کاهش داد تا بیمار دچار عوارض قطع مصرف نگردد. این عوارض شامل آشفتگی، اضطراب، سرگیجه، سردرد، افزایش تعریق، بی خوابی، تهوع، لرزش و خستگی بی دلیل میباشد.
- عوارض جانبی دارو وابسته به مقدار و مدت مصرف میباشد و با کاهش مقدار و یا 2 هفته پس از مصرف کاهش مییابد.
- از تجویز مقادیر بالای دارو به بیمارانی که تمایل به خودکشی داشته و یا الکلی میباشند، خودداری کنید.
نوع و دوز مصرفی دارو با توجه به شرایط شما تجویز میشود. به هیچ عنوان بدون مشورت با پزشک اقدام به مصرف دارو نکنید.
سوالات متداول
آیا سرترالین خواب آور است؟
آیا قرص سرترالین اعتیاد اور است؟
آیا قرص سرترالین برای ترک اعتیاد موثر است؟
آیا سرترالین شادی اور است؟
عوارض مصرف طولانی مدت سرترالین چیست؟
سرترالین کی اثر میکنه؟
فوق تخصص مغز و اعصاب (نورولوژی)