آمپول ب۱۲
ويتامين B12 در بافتها به كوآنزيم B12 تبديل می شود كه برای تبديل متيل- مالونات به سوكسينات و ساخت متيونين از هومو سيستين ضروری است.اين واكنش به فولات نيز نياز دارد. بدون كوآنزيم B12، كمبود فولات نيز بروز می كند.همچنين ويتامين B12 با متابوليسم چربی و كربوهيدرات و ساخت پروتئين ارتباط دارد. به نظر می رسد سلولهايی كه دارای تقسيم سلولی سريع هستند (مانند سلولهای اپيتليال، مغز استخوان و سلول های ميلوئيد) بيشترين نياز را به ويتامين B12 دارند.
كمبود B12 ممكن است سبب بروز كم خونی مگالوبلاستيك، ضايعات گوارشی و آسيب نورولوژيک شود. اين موارد با عدم توانايی در ايجاد ميلين و به دنبال آن تخريب تدريجی آكسون عصب شروع م شوند. كمبود ويتامين B12 نشانه های كم خونی مگالوبلاستيك و علائم گوارشی كمبود ويتامين B12 را بطور كامل برطرف می سازد.
جذب: بعد از تزريق عضلانی و زير جلدی از محل تزريق به سرعت جذب می شود.حداكثر ميزان غلظت پلاسمايی اين دارو طی يک ساعت صل می شود.
پخش: در كبد، مغز استخوان و ساير بافتها، از جمله جفت انتشار می يابد.در هنگام تولد غلظت ويتامين B 12 در نوزادان 5-3 برابر مادران آنهاست. در شير ترشح می شود و غلظت آن در شير تقريباًمعادل غلظت آن در سرم مادر است.
متابوليسم: در كبد متابوليزه می شود.
دفع: در افراد سالم كه تقريباً ويتامين B 12 را از تغذيه دريافت می كنند، حدود 8-3 ميكرو گرم از اين ويتامين در روز در دستگاه گوارش و عمدتاً از راه صفرا ترشح می شود و تنها حدود يک ميكرو گرم آن باز جذب می شود. معمولاً در روز كمتر از 0/25 ميكرو گرم از طريق ادرار دفع می شود. اگر ويتامين B12 بيش از گنجايش پيوند آن در پلاسما، كبد و ساير بافتها مصرف شود، در خون آزاد خواهد بود تا از طريق ادرار دفع شود.
موارد مصرف
• آنمی پرنیسیوز(سوء جذب ویتامین B12)
• کمبود ویتامین B12 به دلایلی غیر از آنمی پرنیسیوز (نظیر گاسترکتومی ، کولونیزاسیون روده)
• تست شیلینگ جهت ارزیابی جذب ویتامین B12
موارد منع مصرف
حساسيت مفرط به كبالت، ويتامين B12 يا هر يک از اجزای اين فرآورده(انجام آزمون داخل پوستی توصيه می شود) ، آتروفی ارثی عصب بينايی(بيماری Laber)(آتروفي عصب بينايی بعنوان يك اثر جانبی دارو گزارش شده است).
مقدار مصرف
مقدار مصرف دارو را پزشک تعیین میکند.
عوارض جانبی
قلبی- عروقی: ادم ريوی، نارسايی احتناقی قلب(در اوايل درمان)، ترومبوز محيطی
پوست: خارش ، كهير
چشم: آتروفی شديد اعصاب در بيماران مبتلا به بيماری جذام
دستگاه گوارش: اسهال خفيف وگذرا
موضعی: درد در محل تزريق
ساير عوارض: شوك آنافيلاكتيك ،احساس تورم در تمام بدن، كمی پتاسيم خون
تداخل دارویی
مصرف همزمان با آمينوگليكوزريدها،كولشی سين ،فرآورده های پیوسته رهش پتاسيم،اسيد آمينوساليسيليك و املاح آن،داروهای ضد تشنج،تحريك روده كوچك توسط كبالت و مقادير زياد فرآورده های حاوی الكل زياد، جذب ويتامين B12 را كاهش می دهد.
مقادير زياد اسيد آسكوربيك نبايد طی يك ساعت قبل و بعد از مصرف ويتامين B12 مصرف شود ، زيرا اسيد آسكوربيك ممكن است ويتامين B12 را تخريب كند.
در بيماران مبتلا به پرنيسيوز ممكن است جذب ويتامين B12 و ترشح فاكتور داخلی افزايش يابد.
ويتامين B12 و كلرامفنيكل نبايد بطور همزمان مصرف شوند زيرا ممكن است پاسخ هماتوپوئتيك مورد نظر خنثي شود.پيگيري دقيق پاسخ هماتولوژيك و درمان جايگزين ضروری است.
