آمپول ب۱۲
ویتامین B12 در بافتها به کوآنزیم B12 تبدیل می شود که برای تبدیل متیل- مالونات به سوکسینات و ساخت متیونین از هومو سیستین ضروری است.این واکنش به فولات نیز نیاز دارد. بدون کوآنزیم B12، کمبود فولات نیز بروز می کند.همچنین ویتامین B12 با متابولیسم چربی و کربوهیدرات و ساخت پروتئین ارتباط دارد. به نظر می رسد سلولهایی که دارای تقسیم سلولی سریع هستند (مانند سلولهای اپیتلیال، مغز استخوان و سلول های میلوئید) بیشترین نیاز را به ویتامین B12 دارند.
کمبود B12 ممکن است سبب بروز کم خونی مگالوبلاستیک، ضایعات گوارشی و آسیب نورولوژیک شود. این موارد با عدم توانایی در ایجاد میلین و به دنبال آن تخریب تدریجی آکسون عصب شروع م شوند. کمبود ویتامین B12 نشانه های کم خونی مگالوبلاستیک و علائم گوارشی کمبود ویتامین B12 را بطور کامل برطرف می سازد.
جذب: بعد از تزریق عضلانی و زیر جلدی از محل تزریق به سرعت جذب می شود.حداکثر میزان غلظت پلاسمایی این دارو طی یک ساعت صل می شود.
پخش: در کبد، مغز استخوان و سایر بافتها، از جمله جفت انتشار می یابد.در هنگام تولد غلظت ویتامین B 12 در نوزادان 5-3 برابر مادران آنهاست. در شیر ترشح می شود و غلظت آن در شیر تقریباًمعادل غلظت آن در سرم مادر است.
متابولیسم: در کبد متابولیزه می شود.
دفع: در افراد سالم که تقریباً ویتامین B 12 را از تغذیه دریافت می کنند، حدود 8-3 میکرو گرم از این ویتامین در روز در دستگاه گوارش و عمدتاً از راه صفرا ترشح می شود و تنها حدود یک میکرو گرم آن باز جذب می شود. معمولاً در روز کمتر از 0/25 میکرو گرم از طریق ادرار دفع می شود. اگر ویتامین B12 بیش از گنجایش پیوند آن در پلاسما، کبد و سایر بافتها مصرف شود، در خون آزاد خواهد بود تا از طریق ادرار دفع شود.
موارد مصرف
• آنمی پرنیسیوز(سوء جذب ویتامین B12)
• کمبود ویتامین B12 به دلایلی غیر از آنمی پرنیسیوز (نظیر گاسترکتومی ، کولونیزاسیون روده)
• تست شیلینگ جهت ارزیابی جذب ویتامین B12
موارد منع مصرف
حساسیت مفرط به کبالت، ویتامین B12 یا هر یک از اجزای این فرآورده(انجام آزمون داخل پوستی توصیه می شود) ، آتروفی ارثی عصب بینایی(بیماری Laber)(آتروفی عصب بینایی بعنوان یک اثر جانبی دارو گزارش شده است).
مقدار مصرف
مقدار مصرف دارو را پزشک تعیین میکند.
عوارض جانبی
قلبی- عروقی: ادم ریوی، نارسایی احتناقی قلب(در اوایل درمان)، ترومبوز محیطی
پوست: خارش ، کهیر
چشم: آتروفی شدید اعصاب در بیماران مبتلا به بیماری جذام
دستگاه گوارش: اسهال خفیف وگذرا
موضعی: درد در محل تزریق
سایر عوارض: شوک آنافیلاکتیک ،احساس تورم در تمام بدن، کمی پتاسیم خون
تداخل دارویی
مصرف همزمان با آمینوگلیکوزریدها،کولشی سین ،فرآورده های پیوسته رهش پتاسیم،اسید آمینوسالیسیلیک و املاح آن،داروهای ضد تشنج،تحریک روده کوچک توسط کبالت و مقادیر زیاد فرآورده های حاوی الکل زیاد، جذب ویتامین B12 را کاهش می دهد.
مقادیر زیاد اسید آسکوربیک نباید طی یک ساعت قبل و بعد از مصرف ویتامین B12 مصرف شود ، زیرا اسید آسکوربیک ممکن است ویتامین B12 را تخریب کند.
در بیماران مبتلا به پرنیسیوز ممکن است جذب ویتامین B12 و ترشح فاکتور داخلی افزایش یابد.
ویتامین B12 و کلرامفنیکل نباید بطور همزمان مصرف شوند زیرا ممکن است پاسخ هماتوپوئتیک مورد نظر خنثی شود.پیگیری دقیق پاسخ هماتولوژیک و درمان جایگزین ضروری است.