درمان آنفولانزا در طب سنتی
تهیه شده زیر نظر : جمشید شایانفر - متخصص طب سنتی
عفونت آنفولانزا یک بیماری تنفسی حاد تبدار و بسیار مسری است، که توسط ویروس آنفولانزا ایجاد میشود. اما علائم اصلی آنفولانزا چیست؟ و بهترین درمانهای خانگی و سنتی برای درمان آنفولانزا کدامند؟ اگر مبتلا به آنفولانزا شدهاید پس این مقاله را ازدست ندهید.
ویزیت آنلاین با پزشک عمومی گرایش طب سنتی
دریافت مشاورهعلائم آنفولانزا
علائم معمولا در بینی، ریه و گلو بروز میکند و شامل موارد زیر است:
- تب و لرز
- بدن درد
- گلودرد
- سرفه خشک
- آبریزش و گرفتگیبینی
در برخی از انواع آنفولانزا ممکن است دستگاه گوارش درگیر شود که باعث بروز علائم زیر میشود:
- تب و لرز
- حالت تعوع
- اسهال
- استفراغ
- گرفتگی معده
درمان آنفولانزا در طبسنتی
معمولا برای پیشگیری از ابتلا به آنفولانزا گفته میشود واکسن بزنید، اما باید بدانیم که واکسن آنفولانزا تنها زمانی موثر است که سویههای واکسن از نظر آنتیژنی با سویههای اپیدمی مطابقت داشتهباشند. به هرحال اگر مبتلا به آنفولانزا شدید و بیماری زمینهای ندارید با یکسری از درمانهای خانگی و سنتی میتوانید به بهبود علائم و کاهش طول مدت دوره آنفولانزا کمک کنید.
بهترین دمنوشها برای درمان آنفولانزا
در هنگام ابتلا به آنفولانزا به علت دهیدراته شدن و کمآبی بدن بهتر است مایعات گرم زیاد مصرف شود، ضمن اینکه برخی گیاهان دارویی دارای اثرات مثبتی برای بهبود علائم آنفولانزا هستند که مورد تایید منابع مهم پزشکی قرار گرفتهاند؛ پس چه بهتر است که کم آبی بدن را با نوشیدن دمنوشهای گیاهی موثر جبران کرد که اثر مضاعفی در بهبود علائم آنفولانزا دارد.
پیشنهاد خواندن
دمنوش میخک و زنجبیل
میخک دارای خواص ضدویروسی، ضدالتهابی، تقویت کننده سیستم ایمنی و تسکین ناهنجاریهای تنفسی است و همین ویژگیها هستند که میخک را برای درمان آنفولانزا جذاب میکند. ائوژنول به عنوان ماده موثره موجود در میخک خاصیت ضدویروسی به ویژه بر علیه سویههای مختلف آنفولانزا دارد. علاوه بر این میخک دارای مقادیر فراوانی ویتامین C و ویتامینهای خانواده B است که نقش موثری در تقویت سیستمایمنیبدن دارند.
جینجرول به عنوان ماده موثره موجود در زنجبیل باعث مهار تکثیر چندین سویه آنفولانزا از جمله H1N1 شود. طبق مطالعات انجام شده از افراد مبتلا به آنفولانزا و کرونا مشخص شد کسانیکه از زنجبیل استفاده کردند در مقایسه با افرادیکه از زنجبیل استفاده نکردند علائم بالینی کمتری (سرفه و تنگی نفس) نشان دادند.
چای پونه
عصاره گیاهان خانواده نعناعیان غنی از فلاونوئیدها و ترکیبات فنلی است که خواص ضدویروسی دارند. منتونن به عنوان ماده موثره موجود در پونه اثرات آنتیاکسیدانی دارد و باعث کاهش التهاب و تقویت سیستمایمنی هنگام ابتلا به آنفولانزا میشود. پونه باعث تسکین التهاب گلو، سرفه و سینوزیت میشود.
دمنوش آویشن
آویشن در طبسنتی برای درمان علائم آنفولانزا از جمله برونشیت و سرفه کاربرد دارد و یک خلطآور طبیعی است. ترکیبات پلیفنلی و فلاونوئیدی آویشن مانند کافئیکاسید، رزماریتیکاسید و کوئرستین در درمان گرفتگی و آبریزش بینی و سرفه موثرند.
دمنوش بابونه
بابونه دارای اثرات ضدویروسی است و به بهبود علائم ناشی از آنفولانزا کمک میکند. آپیژنین موجود در بابونه باعث کاهش التهاب در برونشیت و تسکین سرفه میشود. نوشیدن روزانه دمنوش بابونه به بهبود علائم آنفولانزا کمک میکند.
دیگر مواد طبیعی
آب سیب
در طبسنتی ایران سیب شیرین دارای طبع معتدل و رو به گرم است و سرشار از آنتیاکسیدانهای مختلف برای تقویت سیستمایمنی است. آب سیب برای بهبود سرفههای خشک و تنگی نفس موثر است. سیب سرشار از مواد معدنی و ویتامینهاست که برای بهبود عملکرد آنزیمهای بدن ضروری هستند.
عسل
در طب سنتی عسل به عنوان تسکیندهنده سرفه و گلودرد استفاده میشود. هنگامیکه عسل به همراه کمی آب لیموی تازه و یا دارچین در آب ولرم مصرف شود تاثیر بسزایی برای بهبود گلودردهای ناشی از آنفولانزا و کرونا دارد. مصرف روزانه و منظم عسل به علت خاصیت ضدویروسیاش برای درمان آنفولانزا مفید است.
آب کرفس
لیمونن به عنوان ماده موثره موجود در کرفس دارای اثرات ضددرد و ضدالتهاب است که میتواند به بهبود بدن درد ناشی از آنفولانزا کمک کند، نوشیدن روزانه یک لیوان آب کرفس در دوره ابتلا به آنفولانزا برای بهبود التهابات دستگاه تنفسی بسیار موثر است و علاوه بر این باعث بهبود علائم گوارشی ناشی از ابتلا به آنفولانزا میشود. اگر نوشیدن آب کرفس به تنهایی برای شما سخت است میتوانید آنرا با آب هویج یا آب سیب مخلوط کنید.
مراقبتهای تغذیهای و درمانی
هنگام ابتلا به آنفولانزا با به کار بستن یکسری دستورالعملها میتوانیم علائم ناشی از آن را کاهش دهیم و به بهبود سریع تر خودمان کمک کنیم از جمله:
- هیدراته بمانید
نوشیدن مقدار کافی از آب و مایعات مخصوصا مایعات گرم توصیه میشود، چون به برطرف شدن علائمی مانند خستگی و بدندرد کمک کرده و باعث بهبود کم آبی ناشی از آنفولانزای گوارشی میشود. - به اندازه کافی بخوابید
کمخوابی باعث افزایش هورمون کورتیزول میشود، این هورمون میتواند با اثر بر روی خلق و خو علائم التهاب و خستگی ناشی از آنفولانزا را بدتر کند. از طرفی خواب به اندازه و به موقع باعث ترشح نرمال هورمون ملاتونین میشود. ملاتونین اثرات ضدویروسی، ضدالتهابی و آنتیاکسیدانی دارد که به بهبود علائم آنفولانزا کمک میکند. - دوش آبگرم بگیرید
دوش آب گرم و بخار ایجاد شده میتواند به بهبود سینوزیت و بازشدن گرفتگی بینی کمک کند علاوه بر این به کاهش درد استخوانها و سردرد کمک میکند. دادن بخورهای گیاهی مانند بخور اکالیپتوس و بابونه نیز به بازشدگی و احتقان بینی کمک میکند. - در مصرف نوشیدنیها دقت کنید
از مصرف نوشیدنیهای الکلی، کشیدن سیگار و خوردن غذاهای چرب و سرخشده و فستفود خودداری کنید. مصرف لبنیات و شیر را محدود کنید. مصرف مرکبات به ویژه پرتقال و لیموشیرین به علت مقادیر بالای ویتامین ث برای تقویت سیستم ایمنی مفید است.
اما در چه صورت از مشاوره پزشکی استفاده کنیم؟
کودکان زیر 5 سال و افراد بالای 65 سال و افرادیکه بیماری زمینهای دارند، مانند:
- بیماران قلبی
- بیماران کلیوی
- بیماران کبدی
- افراد مبتلا به صرع
- بیماران مبتلا به مشکلات ریوی
- افراد مبتلا به کمخونی داسی شکل
- افرادیکه آسم دارند
- افراد دیابتی
در صورت بروز علائم آنفولانزا حتما به پزشک مراجعه کنند.
پزشک ممکن است داروهای ضدویروسی تجویز کند، این داروها زمانی بهترین اثر را دارند که ظرف دو روز پس از ابتلا به آنفولانزا مصرف شوند.
انواع داروهای ضدویروسی برای درمان آنفولانزا
- اسلتامیومر یک داروی ضدویروسی برای درمان آنفولانزای نوع A و B کاربرد دارد و به صورت خوراکی و شیاف برای بیماران بستری در بیمارستان توسط پزشک تجویز میشود.
- استفاده از آنتیبیوتیک به علت اینکه آنفولانزا یک بیماری ویروسی است تجویز نمیشود.
- یکی از موارد مهم برای کاهش ابتلا استفاده از ماسک است؛ پس حتما موقع خروج از خانه از ماسک استفاده کنید.
درمان خانگی آنفولانزا بر طبق دستور پزشک طبسنتی
برای درمان سرفه خشک در آنفولانزا:
- یک قاشق مرباخوری دانه به را در یک لیوان آب جوش بریزید.
- هر نیم ساعت دو قاشق غذاخوری از لعاب آن بخورید.
دستور دیگر:
- یک قاشق غذاخوری بنفشه یا پنیرک یا ختمی (فقط یکی از آنها) را در نصف لیوان آب جوش بمدت دهدقیقه دم کنید و صاف کنید.
- هر ۸ ساعت بخورید.
دستور دیگر:
- ۳ عدد عناب، یک قاشق مرباخوری پودر گل ختمی، ۳ عدد انجیر و نصف قاشق چایخوری پودر آویشن را با یک لیوان آب بجوشانید تا نصف لیوان بماند.
- هر ۸ ساعت این نصف لیوان خورده شود.
درمان سرفه خلطدار در آنفولانزا
۵ عدد عناب متوسط نیمکوبشده را با ۲ تا ۳ سانتیمتر چوب دارچین، با ۱/۵ لیوان آب بجوشانید تا به یک لیوان برسد.
- هر ۸ ساعت این یک لیوان خورده شود.
دستور دیگر:
- ۵ عدد عناب نیمکوب را با یک قاشق چایخوری پودر ریشه شیرینبیان با ۱/۵ لیوان آب بجوشانید تا به یک لیوان برسد.
- هر ۱۲ ساعت نصف لیوان بخورید.
دستور دیگر:
- ۵ عدد عناب نیمکوب را با یک قاشق غذاخوری آویشن با ۱/۵ لیوان آب بجوشانید تا حجم آن به یک لیوان برسد.
- روزی دو الی سه بار و هر بار نصف لیوان بخورید.
برای درمان گلودرد در بیماری آنفولانزا
- غرغره سرم نمکی یا آب نمک ولرم رقیق غرغره و خوردن دمنوش گل ختمی:
- دمکرده یک قاشق غذاخوری ختمی در یک لیوان آب جوش، به مدت 10 دقیقه، هر 8-6 ساعت. - مصرف جوشانده پودر ریشه شیرینبیان یا نصف قاشق مرباخوری رب شیرین بیان دمنوش پنیرک:
- یک قاشق غذاخوری پنیرک در یک لیوان آب جوش 15 دقیقه دم شده، صاف کرده و بعد از غذا میل شود. - هر 12 ساعت حریره بادام مصرف شود.
سلام فواد عزیز.مقاله همین صفحه را مطالعه بفرمایید.
سلام
برای آنفولانزا مقطر پارسی طب 11 و
برای زخم معده مقطر سایکو دایجست موثر هست