قرص متفورمین 500 میلی گرم
دارویی است که سطح قند خون بسیار بالا در بیماران مبتلا به دیابت را کاهش میدهد، به خصوص در بیماران با وزن بالا که با رعایت رژیم غذایی و فعالیت فیزیکی سطح قند خون آنها کنترل نمیشود.
متفورمین به عنوان کاهنده قند خون در درمان دیابت نوع دو (دیابت غیروابسته به انسولین) بکار میرود. متفورمین در اختلال متابولیسم کربوهیدرات و درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک نیز تجویز میشود. افرادی که دیابت نوع دوم دارند، سطح قند خونشان بالاتر از حد نرمال است. متفورمین دیابت را درمان نمیکند، بلکه کمک میکند تا سطح قند خون در رِنج نرمال بماند.
برای کنترل قند خون میتوانید از سرویس درمان دیابت و کنترل قند خون ایزو ویزیت استفاده کنید.
متفورمین باعث میشود بدن شما به انسولینی که به طور طبیعی در بدن ترشح میشود واکنش و پاسخگویی مناسبی داشته باشد. این دارو همچنین میزان قند تولیدی کبد را کم کرده و میزان جذب قند توسط معده و روده را نیز کاهش میدهد.
متفورمین از طریق کاهش گلوکونئوژنز و افزایش مصرف محیطی گلوکز اثر میکند. به دلیل اینکه تنها در حضور انسولین آندوژن موثر است، این دارو تنها در افرادی تاثیرگذار است که بخشی از سلولهای پانکراس آنها سالم است. تصور میشود که متفورمین تعداد یا قدرت اتصال انسولین به گیرندههای غشا سلول را افزایش میدهد.
پیشنهاد مطالعه مقاله:
درمان سندرم تخمدان پلی کیستیک(تنبلی تخمدان)
موارد مصرف
- کنترل دیابت
- درمان سندرم تخمدان پلـی کیـستیک
موارد منع مصرف
- در صورت داشتن حساسیت به متفورمین
- در صورت افت قند خون
مقدار مصرف
دوز تجویزی با توجه به نظر پزشک و بسته به میزان قند خون هر فرد مصرف میشود.
عوارض جانبی
- عوارض گوارشی (اسهال، تهوع، استفراغ، نفخ و بی اشتهایی)
- هیپوگلایسمی(افت قند خون)
لطفا دقت کنید
قبل از استفاده از این دارو سوابق پزشکی خود را به اطلاع پزشک برسانید؛ مخصوصا مشکلات تنفسی (مانند بیماری انسداد ریه و آسم شدید)، مشکلات خونی (مانند کم خونی، کمبود ویتامین B12)، بیماریهای کلیوی و بیماریهای کبدی
- ممکن است حین مصرف این دارو دچار تاری دید، سرگیجه و خوابآلودگی ناشی از قند خون پایین یا بالا شوید. لذا از رانندگی و فعالیتهایی که نیاز به هوشیاری دارند، تا زمانی که در هوشیاری کامل به سر ببرید اجتناب کنید. هنگام مصرف متفورمین از خوردن الکل پرهیز کنید زیرا خطر ابتلا به لاکتیک اسیدوز را افزایش میدهد و باعث قند خون پایین میشود.
- متفورمین ممکن است باعث تغییراتی در دوره قاعدگی (افزایش تخمکگذاری) شود و احتمال بارداری را افزایش دهد. هنگام مصرف متفورمین در مورد راههای مطمئن جلوگیری از بارداری با پزشک یا دکتر داروساز مشورت کنید.
- در زمان بارداری این دارو فقط زمانی که مورد نیاز است و پزشک تجویز کرده باشد مصرف کنید، در مورد مزایا و خطرات آن با پزشک مشورت کنید. ممکن است پزشک داروی شما را با انسولین در زمان بارداری عوض کند. از دستورات پزشک به دقت پیروی کنید.
- متفورمین به اندازه کمی از طریق شیر مادر به نوزاد منتقل میشود. در مورد شیردهی به نوزاد هنگام مصرف این دارو با پزشک مشورت نمایید.
تداخلات دارویی
متفورمین میتواند با موارد زیر ایجاد تداخل کند:
- مواد کنتراستزا یددار که در عکسبرداریها استفاده میشود.
- داروهای کنترل دیابت مانند گیاه گیمنما، گاتی فلوکساسین
- داروی درمان مالاریا تافنوکوئین
- برخی از داروهای کنترل دیابت مانند کینولونها
- سایمتیدین،سفالکسین، رانولازین
- داروهای مسدود کننده کربونیک آنهیدراز
- داروی دولوتگراویر، تری متوپریم، واندتانیب، بکتگراویر (داروی درمان ایدز) و پاتیرومر
- داروهای ضددیابت مانند انسولین و بوپروپین