کلداکس
کلداکس یکی از معروفترین قرصهای مصرفی در بازار است و معمولا زمانیکه فرد به سرماخوردگی دچار میشود، از این قرص استفاده میکند. بسیاری از ما روزانه و یا در موقعیتهای مختلف از قرصهای متنوعی چون کلداکس، فاموتیدین، سرترالین و یا ناپروکسن استفاده میکنیم. بدون اینکه بدانیم مواد تشکیلدهندهی آنها چه هستند و هر کدام چه اثری بر بدن ما میگذارند.
هنگامی که سرما میخوریم، بدن ما دچار علامتها و نشانههای مختلفی میشود. برای رفع و یا کاهش این علائم، استراحت و استفاده از داروهای بدون نسخه از انتخابهای معمول بیماران هستند. بهتر است بدانیم که مصرف داروهای بدون نسخه عوارض بسیاری دارند و البته ممکن است با بسیاری از داروهای مصرفی مصرفکننده تداخل دارویی داشته باشند. برای پیشگیری از چنین مشکلاتی باید اطلاعات کافی از داروی مصرفی داشته باشیم. درصورتیکه با اطلاعات ناقص دارو مصرف کنیم، ممکن است خطرات جبرانناپذیری گریبانگیر ما شود.
بهتر است قبل از اقدام به مصرف این دارو از مشاوره دارویی ایزو ویزیت استفاده کنید تا با نحوه صحیح مصرف این دارو، عوارض جانبی و تداخلات دارویی آن اشنا شوید.
قرص کلداکس چیست؟
کلداکس یکی از داروهای مصرفی قوی و مؤثر در دورهی سرماخوردگی است. این قرص، یکی از قرصهای ترکیبی موجود در بازار است که انواع مختلفی از آن در دسترس است. این قرص نیازی به تجویز پزشک ندارد و از داروهای در دسترس است. همانطور که میدانید بهتر است قبل از مصرف هر دارویی برای سرماخوردگی با پزشک عمومی مشورت کنید. در غیر این صورت، دستورالعمل دارو را با دقت مطالعه کنید.
کلداکس ترکیبی است از استامینوفن، آنتیهیستامین و فنیل افرین و میزان آنها در هر ترکیب به نوع قرص مصرفی بستگی دارد.
بله درست است! همانطور که گفته شد، کلداکس انواع مختلفی دارد. قرص ضد سرماخوردگی کلداکس به دو نوع کلداکس شب و روز تقسیم میشود. کلداکس همچنین نوع خاصی از قرص کلداکس برای سینوس و آلرژی دارد.
ترکیبات موجود در قرص روز این دارو عبارتاند از:
۵۰۰ میلیگرم استامینوفن + ۵ میلیگرم فنیل افرین هیدروکلراید + ۱۵ میلیگرم دکسترومتورفان هیدروبروماید و ترکیبات موجود در قرص شب این دارو شامل ۵۰۰ میلیگرم استامینوفن + ۵ میلیگرم فنیل افرین هیدروکلراید + ۱۵ میلیگرم دکسترومتورفان هیدروبروماید و ۲ میلیگرم کلرفنیرامین مالئات هستند. همانطور که میبینید تفاوتاندکی در هر دو نوع قرص وجود دارد که بهعلت اختلاف فعالیتهای روز و شب است.
ترکیبات قرص کلداکس
این دارو برای کاهش علائم سرماخوردگی استفاده میشود. ترکیبات موجود در قرص کلداکس شب و روز، قرص کلداکس سینوس و آلرژی و قرص کلداکس آنفولانزا میتواند شامل یکی از انواع زیر باشد؛
- فنیل افرین (سودوافدرین)، استامینوفن (ایبوپروفن یا ناپروکسن)
- سودوافدرین، گایافنزین، استامینوفن
- کلرفنیرامین (دیفن هیدرامین)، استامینوفن
- استامینوفن، فنیل افرین (سودوافدرین)، دیفن هیدرامین (کلرفنیرامین یا کلماستین)
- سرماخوردگی بزرگسالان؛ استامینوفن، فنیل افرین، کلرفنیرامین
- کلداکس و کلد استاپ؛ استامینوفن، سودوافدرین، دیفن هیدرامین
- دکسترومتورفان، سودوافدرین (فنیل افرین)، استامینوفن
- استامینوفن، کلرفنیرامین، دکسترومتورفان
- دکسترومتورفان، کلرفنیرامین، سودوافدرین (فنیل افرین)، استامینوفن
- دکسترومتورفان، گایافنزین، سودوافدرین (فنیل افرین)، استامینوفن
اشکال دارویی کلداکس
- قرص کلداکس
- کپسول کلداکس
نامهای رایج قرص کلداکس یا ادالت کلد
ادالت کلد و کلداکس را با نامهای زیر میبینیم؛
- Coldax day + night tab – کلداکس روز و شب
- Coldax sinus + allergy tab – کلداکس سینوس و آلرژی
- قرص کوریزان روز و شب
- قرص کوریزان
- قرص کدیمال شب
- قرص ادوالژین سرماخورگی
- ادوالژین کلد
- سرماخوردگی بزرگسالان
- ادالت کلد
مکانیسم عمل داروی کلداکس چیست؟
برای اینکه بدانیم این قرص چگونه عمل میکند، باید راجع به مکانیسم اثر ترکیبات آن بدانیم. استامینوفن که ترکیب غالب این داروست، یک مسکن است که درد را کم میکند و در عین حال کاهشدهندهی تب است. فنیل افرین یک دکانژستانت است. دکانژستانتها با تنگکردن مویرگها جریان خون را به آنها کم میکنند. این مورد در مویرگهای بینی عمل میکند. هنگامی که عروق بینی گشاد میشوند، گرفتگی و آبریزش در آن رخ میدهد. ترکیب اینها با هم برای درمان سردرد، تب، بدن درد، آبریزش بینی، سینوسهای گرفته در اثر آلرژی و سرماخوردگی و آنفولانزا استفاده میشود.
موارد مصرف
- این دارو بر روی درد اثر میگذارد و آن را کاهش میدهد.
- تب ناشی از سرماخوردگی را قطع میکند و خاصیت تببری دارد.
- این دارو سینوزیت را برطرف میکند.
- گرفتگی بینی را با خاصیت آنتی هیستامینی خود برطرف میکند.
- حساسیت را برطرف میکند.
- آبریزش بینی را متوقف میکند.
- مشکلات تنفسی و عفونت گوش را بهبود میبخشد.
- خارش چشم را کم میکند.
- اشک چشم را کم میکند.
مقدار مصرف
- کلداکس ۵۰۰ را معمولا پزشکان با یک روتین همیشگی تجویز میکنند.
- قرص سرماخوردگی کلداکس برای بزرگسالان هر ۸ ساعت یک بار تجویز میشود.
- توجه داشتهباشید که اگر فعالیتهای روزانهی شما با خوابآور بودن داروی کلداکس مختل شود، میتوانید از قرص کلداکس شب و روز استفاده کنید که هنگام انجام فعالیتهای روزانه خوابتان نگیرد.
- برای افرادی که بالای دوازده سال سن دارند توصیه میشود که برای درمان سرماخوردگی با کلداکس هر چهار تا شش ساعت یک یا دو عدد قرص مصرف شود. البته باید بدانید که حداکثر تعداد قرصی که یک فرد در روز میتواند بخورد، هشت عدد است. مصرف بیش از حد این قرص میتواند سبب مسمویت شود و مشکلات جدی به بار بیاورد.
* همچنان تأکید میکنیم که میزان مصرف این قرص و نحوهی مصرف آن بهتر است توسط پزشک و با تجویز او مشخص گردد. با اینکه این قرص نیازی به نسخه ندارد، اما میتواند به سلامت شما آسیب جدی وارد کند.
عوارض جانبی
هر دارویی میتواند باعث ایجاد و بروز عوارضی جانبی شود. هرچند برخی افراد عوارض جانبی را تجربی نمیکنند و یا آن را بسیار خفیف احساس میکنند. درصورتیکه هر کدام از عوارض زیر طولانیمدت بر جای ماندند و ایجاد ناراحتی و مشکل کردند، به پزشک عمومی اطلاع دهید؛
- سرگیجه میتواند یکی از عوارض مصرف این دارو باشد.
- احساس دل نگرانی و استرس داشتن میتواند از دیگر عوارض آن باشد.
- اختلال خواب هم از عوارض جانبی شایع این داروست.
- کم خونی
- تحریک CNS یا سیستم اعصاب مرکزی
- خشکی شدید دهان و بینی و گلو.
* اینها تنها علائم و عوارضی نیستند که ممکن است با آنها مواجه شوید. درصورتیکه هر علامت خاص و جالب توجهی داشتید، با پزشک خود در جریان بگذارید.
لطفا دقت کنید
- درصورتیکه در دو هفتهی قبل از مصرف این دارو از مهارکنندههای MAO استفاده کردهاید، بههیچعنوان از کلداکس استفاده نکنید، چون ممکن است یک تداخل دارویی خطرناک میتواند اتفاق بیفتد.
- بههیچعنوان در مصرف این دارو زیاده روی نکنید. اوردوز با استامینوفن میتواند آسیبهای جبران ناپذیری به کبد وارد کند و حتی باعث مرگ شود. هر کدام از علائم خطر ذکرشده در بالا را داشتید بلافاصله به مراکز درمانی مراجعه کنید هر گونه درد در شکم، قطع ادرار، مدفوع روشنشده، ادرار تیره و زردی میتواند نشاندهندهی اتفاقات بد برای کبد باشد.
- در برخی موارد استامینوفن موجود در کلداکس سبب بروز واکنشهای شدید پوستی میشود. در این مواقع سریعا دارو را قطع کنید و با پزشک خود تماس بگیرید.
درصورتیکه هر یک از مشکلات زیر را دارید، با پزشک خود در میان بگذارید و ترجیحا داروی خود را تغییر دهید؛
- اگر مشکل کبدی، سیروز و یا سابقه مصرف الکل زیاد دارید. این مقدار را میتوان با نوشیدن سه لیوان نوشیدنی الکلی در روز مشخص کرد.
- درصورتیکه بیماریهای قلبی و فشارخون بالا دارید.
- هایپرتیروئیدی هم میتواند مشکلساز باشد.
- تومور غدهی ادرنال را در نظر داشته باشید.
- درصورتیکه داروهای ضد افسردگی مصرف میکنید.
- درصورتیکه باردار هستید از داروهای ضدسرفه و ضدسرماخوردگی استفاده نکنید.
- استامینوفن و فنیل افرین وارد شیر میشوند. درصورتیکه شیر میدهید، برای مصرف این داروها با پزشک خود مشورت کنید.
- همیشه قبل از اینکه کلداکس، ادالت کلد و کلد استاپ را به یک کودک بدهید، با یک پزشک مشورت کنید.
تداخلات دارویی
- این دارو با الکل و مهارکنندههای MAO شدیدا تداخل دارد. آگاهانه این داروها را مصرف کنید.
نکات قابل توصیه
علائم اوردوز کلداکس!
بلی درست است! امکان اوردوز با کلداکس وجود دارد و این بهعلت استامینوفن موجود در آن است. اما علائم اوردوز با این دارو خود را چگونه نشان میدهند؟ این مسئله را در بسیاری افراد که از کلداکس برای خودکشی استفاده کردهاند میبینیم. آنها با مصرف زیاد کلداکس به قصد خودکشی دچار اوردوز با آن میشوند. علائم اوردوز یا استامینوفن عبارتاند از:
- پوست فرد سرد میشود.
- ممکن است تشنج کند.
- فرد به مقدار زیادی عرق میکند.
- آرام نفس میکشد.
- فرد ممکن است وارد کما شود.
- پوست رنگپریده
- تهوع و استفراغ شدید
- تنفس سطحی
- خوابآلودگی
- سوراخ مردمک چشمان او تنگ میشود.